Bulvár

Modell és aktivista lett Bill Clinton korábbi amerikai elnök egykori szeretője

Szavazásra buzdít az 1998-as szexbotrány kirobbantója, Monica Lewinsky

A kilencvenes években Bill Clinton amerikai elnök szeretőjeként világhírnevet szerzett Monica Lewinsky a Reformation női divatház modellje, s szavazási kampányának vezetője lett. A divatház azt szeretné, ha minél többen adnák le a voksukat az elnökválasztáson.

Modell és aktivista lett Bill Clinton korábbi amerikai elnök egykori szeretője
Tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját Monica Lewinsky
Fotó: AFP/Jerol Harris

A kampány arra hívja fel a figyelmet a novemberi elnökválasztás előtt, milyen fontos, hogy elmenjenek voksolni. „A szavazás azt jelenti, hogy kifejezheted a véleményedet. A szavazás jogának gyakorlása a demokrácia legfontosabb eleme. Csak akkor reklamálhat valaki a következő négy évben, ha leadta voksát a választáson” – nyilatkozta az ötvenéves Monica Lewinsky, aki az elmúlt évtizedekben aktív társadalmi aktivista lett.

A Fehér Ház egykori gyakornoka, Lewinsky 1998-ban azzal vádolta meg Bill Clintont, az Egyesült Államok elnökét, hogy 1995. november és 1997. március között kilencszer volt szexuális jellegű kapcsolatuk. Hatalmas botrány lett az ügyből, Clinton egy sajtótájékoztatón kijelentette: „Nem volt szexuális kapcsolatom azzal Miss Lewinskyvel.”

A bizonyítékok hatására néhány hónap múlva a bíróságon azonban elismerte: „Illetlen fizikai kapcsolatban volt Lewinsky kisasszonnyal.” Clinton szerint az orális szex jogi definíciója nem foglalja magában a szexet.

Lewinsky szerint – aki fél millió dollárt keresett a szexbotrányról írt könyvével – ugyan bár egyetértés volt Bill Clintonnal való kapcsolatában, de mivel a férfi 27 évvel idősebb volt nála, és sokkal nagyobb hatalommal bírt, mint ő, véleménye szerint a kapcsolat hatalommal való visszaélésnek minősül.

„Tudom, hogy a nevem örökre összeforrott egy botránnyal, de bízom benne, hogy jó ügyek érdekében azért szólhatok. Minden napom azzal telik, hogy lemossam magamról a gyalázatot. Amerika népe elfogadó, ebben reménykedem. A világ nem áll meg, modellként akarok segíteni – jelentette ki az ötvenéves író, üzletasszony Lewinsky.

Kapcsolódó írásaink