Külföld

Zelenszkij elárulta, mit mondott neki Putyin a Donbaszról egy személyes találkozón

Nem élt a lehetőséggel az ukrán elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök tűzszünetre szólított fel, amikor 2019-ben személyesen találkoztunk – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írta a ria.ru.

Zelenszkij elárulta, mit mondott neki Putyin a Donbaszról egy személyes találkozón
Zelenszkij és Putyin
Fotó: AFP/Sputnik/Mandel Ngan, Mikhail Metzel

„Elmondtam neki, hogy a minszki megállapodás nem fog működni, mert a csapatok visszavonásának gondolata nem fog működni. Folyamatosan a tűzszünet kérdését hozta fel. Nem emlékszem pontosan, hogy a személyes kapcsolatfelvétel során meglepett-e valami. Mert ez olyan volt, mintha egy teljesen más élet lett volna. Nem emlékszem a részletekre” – vallotta be.

A két államfő 2019-ben találkozott a párizsi Normandia formátumú csúcstalálkozón. Putyin ugyanakkor kétoldalú megbeszéléseket folytatott Zelenszkijjel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel hivatalban lévő német kancellárral is.

A Nyugat többször is kijelentette, hogy be kell tartani a minszki megállapodásokat, amelyek az ukrajnai konfliktus békés rendezését célozták meg, ám Washington, Brüsszel és Kijev úgy tekintette, hogy ezzel időt akartak nyerni a fegyveres erőknek, hogy felkészüljenek az Oroszországgal vívott háborúra.

Erről beszélt Angela Merkel volt német kancellár is. Francois Hollande volt francia elnök később támogatta állítását.

Az orosz vezető később elismerte, hogy ezek a kijelentések meglepetésként érték őt, mivel számított az európai országok őszinte vágyára, hogy erősítsék a békét és elkerüljék a katonai összecsapást Ukrajnában.

Moszkva többször jelezte, hogy kész a tárgyalásokra, de Kijev törvénybe iktatta ezek tilalmát. Mint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hangsúlyozta, a Kreml nem lát előfeltételeket arra, hogy a helyzet békés irányba mozduljon el. Szerinte abszolút prioritás a különleges művelet céljainak elérése, de ez most csak katonai eszközökkel lehetséges.

Kapcsolódó írásaink