Külföld

Fico: Az ukrán válság 2014-ben a burjánzó neonácikkal kezdődött

Szerinte Oroszországot többször becsapták

Az ukrajnai válság 2014-ben kezdődött az ukrajnai neonácik elszabadulásával. Ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök mondta a különleges művelet kezdetének második évfordulója alkalmából küldött videóüzenetében – tájékoztatott az Eadaily.com.

Fico: Az ukrán válság 2014-ben a burjánzó neonácikkal kezdődött
Robert Fico
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Oroszországot többször becsapták azokkal a biztosítékokkal, hogy az Észak-atlanti Szövetség nem fog tovább terjeszkedni – jegyezte meg Fico is.

„Ez a háború még 2014-ben kezdődött az elszabadult ukrán neonácikkal. A lényeg az is, hogy Oroszországot becsapták azzal, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább kelet felé, ma pedig már odáig megy, hogy Ukrajnának már a NATO tagjává kellene válnia” – mondta a szlovák államfő.

Mindez szerinte „jó alap” lett a harmadik világháború kirobbantásához. Moszkvának és Kijevnek biztonsági garanciákat kellene kapnia, mivel az ukrán konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Fico emellett ellenzi a „vasfüggöny” visszaállítását Oroszország és a Nyugat közé, mivel az senkinek sem segít.

„Egységesítenünk kell ezeket a kapcsolatokat Oroszországgal. Vagy mit akarnak csinálni? Újra felhúzni a vasfüggönyt? Vasfüggöny lesz valahol az ukrán–orosz határon? Kinek fog ez segíteni? Mire lesz jó?” – tette fel a kérdést Fico.

Mint ismeretes, Szlovákia korábban negatívan viszonyult Oroszország ukrajnai akcióihoz, és minden lehetséges módon támogatta Kijevet. Miután 2023 őszén a Fico-kormány került hatalomra, a helyzet megváltozott. Pozsony nemcsak a kijevi rezsim katonai támogatását utasította el, de ragaszkodik a konfliktus békés rendezéséhez is, és szükségesnek tartja a Moszkvával való kapcsolatok normalizálásának megkezdését.

Kapcsolódó írásaink