Külföld

Sebastian Kurznak mégsem kell börtönbe mennie

Nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték pénteken első fokon Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) egykori elnökét egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett hamis tanúvallomás miatt.

Sebastian Kurznak mégsem kell börtönbe mennie
Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a bécsi tartományi büntetőbíróságon 2024. február 23-án. Az osztrák bíróság ítéletében bűnösnek találta hamis tanúzás vádjában, és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá
Fotó: AFP/Joe Klamar

A bécsi tartományi bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kurz nagyobb befolyást gyakorolt a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) felügyelőbizottsága tagjainak a kinevezésében, mint azt a parlamenti testület előtt elismerte. Az ÖBAG kezeli az állami részesedéseket különböző vállalatokban.

Kurz egykori kabinetfőnöke, Bernhard Bonelli ugyanezen vétség miatt hat hónap felfüggesztett börtönt kapott.

A törvényszék mindkét esetben hároméves próbaidőt állapított meg, és a perköltségek megtérítésére kötelezte a vádlottakat.

Kurz 2020-ban a bizottságnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy ugyan a folyamatokról tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

A chat-üzenetek alapján azonban a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) feltételezte, hogy a volt miniszterelnök nagyon is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában.

A volt kancellárt egyébként felmentették bizalmasának, Thomas Schmidnek az ÖBAG élére történt kinevezése ügyében tett hamis tanúvallomás vádja alól.

Kurz pénteken este az ítélethirdetésen igazságtalannak nevezte a döntést és jelezte, fellebbezést nyújtanak be. „Ez nagyon meglepett. Nem tartom igazságosnak” – jelentette ki. „Derűlátó vagyok, hogy másodfokon igazunk lesz” – tette hozzá.

Christian Stocker, az ÖVP főtitkára szintén meglepőnek nevezte az első fokon született, még nem jogerős ítéletet. Mint mondta, a bizonyítási eljárás során több olyan tanúvallomás is volt, amely felmentette a volt kancellárt, ugyanakkor „tudomásul vették” a döntést.

Az ítéletet Ausztriában feszülten várták, hiszen az idén parlamenti, tartományi, helyhatósági és európai parlamenti választásokat is tartanak, és az a volt kancellár politikai ellenfeleinek nyújthat muníciót a kampányban.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.

Kapcsolódó írásaink