Külföld

Guterres: Legfőbb ideje az igazságos békének Ukrajnában

Az ukrajnai harcok végét sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) – az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója alkalmából – összehívott pénteki ülésén New Yorkban.

Guterres: Legfőbb ideje az igazságos békének Ukrajnában
António Guterres, ENSZ-főtitkár
Fotó: AFP/Angela Weiss

„Legfőbb ideje a békének, egy igazságos békének, amely az ENSZ alapokmányán, a nemzetközi jogon és a közgyűlés határozatain nyugszik” – jelentette ki Guterres.

A világszervezet vezető diplomatája egyben óva intett a konfliktus kiterjesztésétől Kelet-Európában.

Mint mondta, számos háborús bűncselekményt kell kivizsgálni és az elkövetőket felelősségre kell vonni. „Számos ukrán valós rémálmot él meg gyermekei elvesztésével” – mondta az ENSZ főtitkára. Hangsúlyozta, hogy az érintett gyerekeket, akiket részben Oroszországba vittek, vissza kell adni családjaiknak.

A tanácskozáson nem volt jelen Antony Blinken amerikai külügyminiszter, de orosz és kínai kollégája sem.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka péntek esti Telegram-üzenetében egy A-50-es típusú orosz légtérfigyelő repülőgép lelövéséről számolt be. Az ukrán katonai hírszerzés szerint a gép Krasznodar térségében zuhant le.

Orosz oldalról egyelőre nem erősítették meg az ukrán közlést. A TASZSZ orosz hírügynökség mindössze egy tűzről számolt be a környéken, amit egy lezuhant repülő objektum okozott.

Kapcsolódó írásaink