Külföld

Nem akármilyen bombázóval kapták lencsevégre Putyint + VIDEÓ

A kérdésekre a sajtótitkára mindössze annyit mondott, hogy katonai titok

Vlagyimir Putyin egy modernizált Tu–160M stratégiai rakétahordozóval kezdett repülni. Pontosítják, hogy a repülőgépet „Ilja Muromets” névre keresztelték. Az elnök a S.P. Gorbunov kazanyi repülőgépgyár kifutópályájáról szállt fel – számolt be erről Dmitrij Peszkov a ria.ru információi szerint.

Nem akármilyen bombázóval kapták lencsevégre Putyint + VIDEÓ
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

A sajtótitkára arról is beszámolt, hogy a repülés legfeljebb 40 percig tartott. Ugyanakkor, amikor az útvonalról kérdezték, azt mondta, hogy az „katonai titok”.

Egy nappal korábban az államfő az üzem műhelyében megtekintett egy ilyen repülőgépet, és bemászott a pilótafülkébe a kormánykerékhez.

Objektum doboz

2000 márciusában Vlagyimir Putyin megbízott elnökként Krasznodarból egy Szu–27-es vadász-felderítőgéppel repült Csecsenföldre, noha a hegyvidéki háború még mindig tartott. Hankalában ünnepséget tartottak egy ejtőernyős ezred csecsenföldi kivonulása alkalmából.

Putyin ugyanazzal a Szu–27-es vadászgéppel repült vissza. A repülőgépen másodpilótaként navigátorként ült, és egy ideig ő maga vezette a harci járművet. Putyin később elmondta, hogy a közös repülés során Alekszandr Harchevszkij repülő vezérőrnagy megtanította neki, hogyan kell a levegőben „hordógurítást” végrehajtani.

A Tu–160M első prototípusa a Tupoljev által a nagy hatótávolságú repülési rendszerek modernizálására irányuló nagyszabású program részeként készült. Bemutatkozó repülését 2022. január 12-én hajtotta végre. A repülőgép tavaly nyáron kezdte meg a közös állami tesztek programját, amelyet a védelmi minisztérium és a fejlesztő személyzete végez.

Az új Tu–160M modernizált hajtóműveket, korszerűsített fedélzeti rádióelektronikai berendezéseket, modern fegyverzetet és új vezérlőrendszereket, valamint elektronikai hadviselési komplexumot kapott.

A Tu–160 modernizált Tu–160M változatának reprodukálási programját elnöki határozat alapján indították el. Ennek során a szakemberek teljesen digitalizálták a tervdokumentációt, helyreállították a titántermékek vákuumhegesztési technológiáját, újraindították a repülőgépváz-egységek gyártását, és új együttműködést alakítottak ki.

Kapcsolódó írásaink