Külföld

Navalnij anyja szerint titokban akarják eltemetni a fiát

A börtönben meghalt politikus anyja elmondta, hogy szerdán elvitték az Északi-sarkvidék közelében lévő Szalehard halottasházába, hogy megmutassák neki fia holttestét

Alekszej Navalnij anyja, Ljudmila azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy titokban, gyászszertartás nélkül akarják eltemetni a fiát, és kijelentette, hogy ebbe nem egyezik bele.

Navalnij anyja szerint titokban akarják eltemetni a fiát
Alekszij Navalnij egy 2011-es felvonuláson
Fotó: AFP/Andrey Smirnov

„Titokban akarják végezni, búcsúztatás nélkül. Oda akarnak vinni egy temető végébe, egy friss sírhoz, hogy közöljék: itt nyugszik a fia. Én ebbe nem egyezem bele” - mondta Ljudmila Navalnaja a YouTube videomegosztó portálon közzétett felvételen.

A 47 éves Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus váratlanul hunyt el február 16-án egy sarkvidéki büntetőtelepen, ahol három éven át tartották fogságban embert próbáló körülmények között. Segítői és a család azt feltételezi, hogy a Kreml gyilkoltatta meg, amit az orosz vezetés visszautasít.

Navalnij anyja elmondta, hogy szerdán elvitték az Északi-sarkvidék közelében lévő Szalehard halottasházába, hogy megmutassák neki fia holttestét. Hozzátette, hogy aláírta a halotti bizonyítványt. Navalnij csapata szerint a dokumentumban az áll, hogy az ellenzéki politikus természetes halállal halt meg.

„A törvény szerint ki kell adniuk nekem Alekszej holttestét, de eddig még nem tették meg. Ehelyett zsarolnak engem, feltételeket szabnak, hogy mikor, hol és hogyan kell Alekszejt eltemetni. Ez törvénytelen” - mondta.

Hozzátette: „Azért készítettem ezt a videót, mert elkezdtek fenyegetni. A szemembe nézve azt mondták, ha nem egyezem bele a titkos temetésbe, tenni fognak valamit a fiam holttestével”.

Navalnaja szerint a nyomozók azt mondták, hogy az „idő nem neki dolgozik, a holttestek felbomlanak”.

Az asszony kijelentette, hogy nem akar semmi különlegeset, csak azt, amire a törvény lehetőséget ad. „Azt kérem, hogy azonnal adják ki a fiam holttestét, hogy eltemethessem”.

Kapcsolódó írásaink