Külföld

A piros villogás a legnagyobb gond Ausztriában

Egy társadalom szellemi fejlettségének is mutatója lehetne az a tény, hogy Ausztria lakosságának éji nyugalmát zavarják a szélturbinák végén villogó vörös légiforgalmi fények. Most azonban eljön a boldog jövő, mert a Zöldek és az ÖVP törvényben tiltják meg a piros biluxolást.

A piros villogás a legnagyobb gond Ausztriában
Tarthatatlan, tűrhetetlen!
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Patrick Pleul

Hamarosan véget ér a szélturbinák éjszakai folyamatos villogása – tudtatta hétfőn az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint az összeállításból egyebek mellett kiderül, jelenleg az a szabály van érvényben, hogy a magasba nyúló szerkezeteknek éjszaka a fenti módon kell jelezniük a veszélyt az alacsonyan közlekedő repülőgépek és helikopterek személyzetének. Ám hála egy új, az ÖVP és a Zöldek által beterjesztett és hamarosan elfogadásra kerülő törvénynek, a jövőben megszűnik a „lakosság idegeire menő” piros biluxolás.

A megoldás az úgynevezett szituációhoz kötött jelzés lesz – ami praktikusan annyit tesz, hogy a turbina jobb híján kap egy radart, és ha valaki közel jár hozzá, akkor felvillannak a piros fények. A hír arról ugyan nem szól, hogy ez mennyibe kerül a szélkerekekre lebontva, de az borítékolható, hogy a következő aggódó tömeget a „háttérsugárzás drámai megemelkedésétől” tartó polgárok fogják képezni.

Kapcsolódó írásaink