Külföld

A római magyar nagykövet az olasz közmédiában utasította vissza a hazánkat ért vádakat

Valótlannak nevezte és visszautasította a Magyarországot ért vádakat Kovács Ádám Zoltán római nagykövet a RAI1 televízió-csatorna híradójában péntek este, a Budapesten letartóztatásban lévő olasz nő ügye kapcsán.

A római magyar nagykövet az olasz közmédiában utasította vissza a hazánkat ért vádakat
Valótlannak nevezte és visszautasította a Magyarországot ért vádakat Kovács Ádám Zoltán római nagykövet
Fotó: roma.mfa.gov.hu

Kovács Ádám Zoltán határozottan visszautasította a nő családjának és ügyvédeinek vádjait, amelyek szerint Magyarországon nem tartják tiszteletben a fogva tartás körülményeire vonatkozó normákat. A római magyar nagykövet a vádakat rágalmaknak nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a fogva tartott nő számtalan alkalommal találkozhatott ügyvédjével, és rendszeresen tartja a kapcsolatot a családjával is. Kovács Ádám Zoltán kiemelte, hogy a fogvatartottnak rendelkezésére áll egy mobiltelefon is, amiként azt a magyar büntetés-végrehajtási intézetek szabályzata előírja. A magyar diplomata a TG1 nevű híradóban kapott szót, amit az esti főműsoridőben sugároznak, és a legnézettebb olasz tévéhíradónak számít.

Azzal kapcsolatban, hogy a fogvatartottat a magyar bírósági terembe kéz- és lábbilincsben vezették elő, ami – tette hozzá a kérdező újságíró – Olaszországban nem szokás, Kovács Ádám Zoltán emlékeztetett a nővel szemben emelt vádak súlyosságára. Úgy vélte, hogy a megbilincselésre megelőzésből volt szükség. A kérdésre, hogy a nő mikor részesülhet házi őrizetben, Kovács Ádám Zoltán kijelentette: erre az ítélet után kerülhet sor.

A letartóztatásban lévő I. S. egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifatámadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

Kapcsolódó írásaink