Külföld

Zelenszkij nyilvánosan megalázta Európát

Az ukrán elnök szerint Európa az USA nélkül nem fogja tudni eléggé támogatni Ukrajnát

Európa nem lesz képes megfelelő támogatást nyújtani Ukrajnának az USA nélkül – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, írta a ria.ru.

Zelenszkij nyilvánosan megalázta Európát
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök országa oslói képviseleti rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján 2023. december 13-án, miután találkozott az öt északi nemzet vezetőivel, akik Kijev orosz invázió elleni harcának kulcsfontosságú támogatói
Fotó: AFP/NTB/Cornelius Poppe

„Európa egyedül nem lesz képes fenntartani azt a támogatási szintet, amelyet Ukrajna eddig kapott. Sem fegyverekkel, sem pénzzel" – mondta Zelenszkij arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Donald Trump amerikai elnök lenne, és Washington abbahagyná Ukrajna segítését.

Azt mondta, hogy az Egyesült Államokból érkező nem túl pozitív jelzések hatással lehetnek egyes európai vezetőkre. „Úgy vélem, hogy ha ez megtörténik, és az USA, nos, ne adj' isten, elkezd késleltetni néhány folyamatot a támogatásunkból, az hatással lesz az egységes Európára" – mondta.

Zelenszkij ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez nem fog megtörténni, és Európa nem lesz egyedül Kijev támogatásával.

Szintén az interjúban azt mondta, hogy lehetséges az ukrajnai konfliktus megállítása és a harmadik világháború megelőzése geopolitikai és pénzügyi szempontból, és felszólította az országokat, hogy időben adjanak Kijevnek segítséget, fegyvereket vagy anyagi forrásokat.

Mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban rámutatott, Trump amerikai elnökké választása valószínűleg nem változtat Washington Ukrajnával kapcsolatos politikáján.

Kapcsolódó írásaink

Cáfolják Zaluzsnij lemondását

ĀGoncsarenko parlamenti képviselő szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő azt visszautasította