Külföld

Cáfolják Zaluzsnij lemondását

Goncsarenko parlamenti képviselő szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő azt visszautasította

Az ukrán elnök sajtótitkára, Szergej Nyikiforov az Ukrajinszka Pravda című kiadványban megjelent cikkhez fűzött kommentárjában cáfolta az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a lemondására vonatkozó híreket – közölte a ria.ru.

Cáfolják Zaluzsnij lemondását
Valerij Zaluzsnij
Fotó: AFP/Genya Savilov

A Verhovna Rada volt képviselője, Borislav Bereza hétfőn bejelentette Zaluzsnij felmentését, de ezután az ukrán védelmi minisztérium egy bejegyzést tett közzé a Telegramon, miszerint ez nem igaz.

A közelmúltban számos ukrán és nyugati sajtóorgánum írt az ukrán elnök és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közötti súlyos nézeteltérésekről. A konfliktus eszkalációjáról Zaluzsnijnak a The Economist magazinnak adott őszinte interjúja után kezdtek beszélni, amelyben elismerte, hogy az ellentámadás zsákutcába jutott. Ez éles kritikát váltott ki a kijevi rezsim vezetőjéből, aki valójában felszólította a katonát, hogy maradjon távol a politikától.

Az ukrán média később kiderítette, hogy Zelenszkij utasította a regionális közigazgatás vezetőit, hogy hagyjanak fel minden kommunikációval a katonai vezetővel. Az újságírók ezt egy potenciális versenytárs elpusztítására tett kísérletnek tekintették.

Ráadásul tavaly a helyi kiadványok azt írták, hogy Zelenszkij el akarja mozdítani posztjáról Zaluzsnijt, és a védelmi minisztérium élére kívánja állítani, mert riválisnak tekinti az elnökválasztáson.

Az ukrán felmérések eredményei megerősítik az ilyen félelmek érvényességét. Így a Rating szociológiai csoport tanulmánya kimutatta, hogy a válaszadók 82 százaléka bízik a főparancsnokban, 72 százaléka pedig az elnökben. Ez utóbbi arány ez év júliusától zuhanni kezdett.

Kapcsolódó írásaink