Külföld

Az új, baloldali kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem értenek egyet vele

„Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről” – hangsúlyozta a korábbi miniszterelnök, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

Az új, baloldali kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem értenek egyet vele
Mateusz Morawiecki
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Folytatódik a politikai tisztogatás Lengyelországban – írja az Origo. Kedden letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjait. Emlékeztettek: a politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, ám elnöki kegyelemet kaptak. A letartóztatások után tömegek vonultak az utcákra, a PiS pedig feljelentést tett és bűncselekményekkel vádolta meg a szejm elnökét.

A tüntetők a demokrácia védelmében tüntettek, hiszen az új kormány médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akiknek más a véleményük, és nem hajlandóak az új irányt követni.

„Ez nemcsak a politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről”

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök, Andrzej Duda államfő pedig megtagadta a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását, ezen kívül kegyelmi eljárást kezdeményezett a letartóztatott politikusok ügyében, akiket még korábban ítéltek el három évre. A politikai leszámolások instabil időszakot vetítenek elő Lengyelországban, írják.

Kapcsolódó írásaink