Külföld

A horvát elnök szerint az európai parlamenti választások nem fontosak Horvátországnak

Az európai parlamenti választások „nem fontosak” Horvátországnak, „csak a hazaiak” – jelentette ki pénteken Splitben újságíróknak nyilatkozva Zoran Milanovic horvát elnök, valamint szemére vetette Andrej Plenkovic kormányfőnek, hogy nem közli nyilvánosan azon tervét, miszerint az Európai Tanács elnöki székére pályázik.

A horvát elnök szerint az európai parlamenti választások nem fontosak Horvátországnak
Zoran Milanovic horvát elnök
Fotó: AFP/Anadolu/Olsi Shehu

„Ebben az évben egy fontos választás lesz, a horvát parlamenti. Az európai parlamenti választások nem fontosak Horvátországnak, de egyetlen más országnak sem az Európai Unióban, mégis lesznek” – mondta Milanovic, megjegyezve, hogy az Európai Parlament „egy féldemokratikus testület, amelynek nincs valódi parlamenti hatalma, de legalább megteremti a demokrácia látszatát az EU-ban”.

Az elnök hozzátette: Plenkovic számára azért fontosak az európai választások, mert „szemet vetett Charles Michel helyére, amely körül nagy játszmák zajlanak”.

Michel, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke nemrég bejelentette, hogy indul a júniusban megtartandó európai parlamenti választásokon képviselői helyért, ami annyit jelent, hogy idő előtt lemond tisztségéről, ezért a testületnek hamarosan új elnökre lesz szüksége.

Milanovic szerint Plenkovicnak közölnie kell a horvát választókkal, ha „európai bársonyszékre” pályázik.

„Tökéletes a mi emberünk számára. Ideális és legitim, de ossza meg ezt a társadalommal is!” – mondta.

A horvát kormányfő a vele kapcsolatos találgatásokra úgy reagált: mindhárom választáson győzni akar, az európai parlamentin, a horvát parlamentin és a horvát elnökválasztáson is, amelyet szintén idén tartanak meg az országban.

„Az ellenzék évek óta azt szajkózza, hogy Brüsszelbe készülök, ezt ismételgeti Milanovic is nyolc éve. Pletykákkal foglalkoznak” – hangoztatta kormányfő, hozzátéve, hogy az elnökkel már két éve nincs semmilyen kapcsolata.

Kapcsolódó írásaink