Külföld

Ilham Aliyev azeri elnök szerint megteremtődtek a feltételek a békekötéshez Örményországgal

Az államfő egy tévéinterjúban hangsúlyozta: „A legfontosabb dolog ma az, hogy megteremtődtek a valódi feltételek a békeszerződés aláírásához. Ezért kell aktívan dolgoznunk a szövegen"

Megteremtődtek a feltételek a békeszerződés aláírásához Örményországgal – jelentette ki szerdán Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, aki leszögezte, hogy nem akar új háborút.

Ilham Aliyev azeri elnök szerint megteremtődtek a feltételek a békekötéshez Örményországgal
Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke
Fotó: AFP/Anadolu/Hando/Presidency of Azerbaijan

Azerbajdzsán és Örményország két háborút vívott az 1990-es években és 2020-ban a Hegyi-Karabah enklávéért, amelyet végül szeptemberben foglaltak vissza a bakui erők.

Decemberben a két ország foglyokat cserélt, ami diplomáciai áttörésnek számított, és felélesztette a béke reményét. A feszültség azonban továbbra is nagy, és a határon még mindig rendszeresen történnek fegyveres incidensek.

Aliyev kijelentette, biztos benne, hogy nem lesz újabb háború Örményországgal. Hozzátette: „Minden tőlem telhetőt megteszek annak megakadályozására. Elég volt, elég volt a háborúkból".

A politikus ugyanakkor azzal vádolta meg Franciaországot, amellyel megromlott a viszonya, hogy Párizs áll az elmérgesedett kaukázusi helyzet hátterében. Az azerbajdzsáni elnök szerint Franciaország egy új háborúra készíti fel (Örményországot) azzal, hogy fegyverekkel látja el.

Egy nappal korábban az azeri külügyminisztérium felszólította Franciaországot, hogy hagyjon fel a belügyeibe való beavatkozással, miután Baku letartóztatott egy kémkedéssel vádolt franciát, amit Párizs önkényes lépésnek minősített.

Kapcsolódó írásaink