Külföld

Aláírásgyűjtés indult Magyarország ellen Brüsszelben

„Most vagy soha” – írja bejegyzésében Petri Sarvamaa, a Néppárt finn európai parlamenti képviselője, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent hírben.

Aláírásgyűjtés indult Magyarország ellen Brüsszelben
Az Európai Unió Tanácsa
Fotó: AFP/Hans Lucas/Union Europeenne

Az Európai Parlament jogállamisági tárgyalója aláírásgyűjtésbe kezdett,

amelynek sikere esetén Orbánt megfoszthatják az Európai Tanácsban való szavazati jogától.

Objektum doboz

A petíció – melyet péntekig írhatnak alá a képviselők, mielőtt az Európai Parlament elnöke elé terjesztik – célja, hogy felszólítsa az Európai Bizottságot vagy az Európai Tanácsot, hogy

indítsa el a 7. cikkely szerinti eljárás következő szakaszát, ami végső soron Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethet.

A képviselő sorsdöntő pillanatnak nevezte kezdeményezését, mert szerinte az EU működőképessé tételének egyetlen módja, hogy Orbán Viktor (azaz a tanácsban Magyarország) szavazati jogát elvegyék.

Ugyanakkor az Európai Parlament saját kezdeményezésű, képviselők által aláírt petícióinak nincs közvetlen jogalkotási kötelező ereje más uniós intézményekre nézve – így közvetlen beleszólása sincs a kormányközi testület égisze alatt zajló 7. cikkely szerinti eljárás lezajlására.

Az üzenet kétértelmű. Egyrészt a közelgő választásokra való kampány folyamatos felfokozódását látjuk. Erre azért is lehet szüksége Brüsszelnek, mert a

nemrég megjelent elemzések szerint a jobboldali és jobbközép európai pártcsaládok, mint például az EPP vagy az IDR támogatottsága nőni fog, velük szemben a balliberálisok és a zöldek pedig visszaesnek.

Magyarország az Európai Parlamenttel együtt központi szerepet játszana az új bizottság megalakításában, ami az őszi időszakra esik.

A másik vetülete a petíciónak az, hogy a magyarellenes EU-erők erőfitogtatást tartsanak a közelmúltban a médiát leuraló híresztelés kapcsán, miszerint a magyar kormányfő kerülhet a tanács elnöki székébe. Brüsszel megmutatja nekünk, hogy van jó pár trükk a tarsolyában arra, hogy hogyan támadja Magyarországot.

Kapcsolódó írásaink