Külföld

Messze nem az ukrajnai a 21. század legvéresebb háborúja

Volt olyan fegyveres konfliktus a közelmúltban, amelyben tízszer több civilt gyilkoltak meg, de az iraki és afganisztáni háborúk is részben vagy egészében véresebbek voltak

Legalább 10 ezer civil, köztük több mint 560 gyermek halt meg azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én teljes körű fegyveres támadást indított Ukrajna ellen – közölte november végén az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója (HRMMU). Kijev és a nyugati sajtó már az invázió kezdeti szakaszában is a terror állami támogatásával vádolta Moszkvát. Éppen ezért megütközést keltett, amikor Joe Biden leszögezte: ezzel ő nem ért egyet. Természetesen minden élet értékes, és egyetlen embernek sem kellene háborúkban meghalnia, de a hideg számítás szerint inkább az amerikai elnöknek van igaza.

Messze nem az ukrajnai a 21. század legvéresebb háborúja
Volodimir Zelenszkij egy gyászszertartáson. Az ukrajnai háború polgári áldozatainak száma meghaladta a tízezret
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

A 21. században (is) egymást érik a fegyveres konfliktusok, bár sok közülük még csak mínuszos hírként sem fér be a híradásokba. Ki hallott például a tigréi háborúról? Egyáltalán, hol van Tigré? Etiópiában, amely messze nem olyan elmaradott hely már, mint ahogy a ’90-es évek groteszk-rasszista vicceiben megjelent. A szóban forgó küzdelem a kormányerők és a felkelők között az ország legészakibb tartományáért, napra pontosan két éven át tartott – 2020. november 3-tól 2022. november 3-ig. Ez idő alatt legalább 300 ezer civil vesztette életét, tehát harmincszor annyi, mint Ukrajnában és Oroszországban.

Persze, ez Afrika, ahol „tudjuk kik” és „tudjuk, hogyan” élnek.

De például a gázai háborúban is messze magasabb az áldozatok száma. Az ENSZ által hitelesített adatok szerint október 17-én, tehát tíz nappal a Hamász terrortámadása, és körülbelül egy héttel az izraeli hadsereg intervenciója után már meghaladta a 4200-at. December 31-ig pedig egyes becslések szerint 22 ezer fölé nőtt! Vagyis három hónap leforgása alatt többen vesztek oda, mint a csaknem két éve tartó ukrajnai harcokban.

Dacára annak, hogy Gázában nem a Volodimir Zelenszkij és szövetségesei által barbárnak tartott oroszok, hanem a „világ legerkölcsösebb hadserege” folytat hadműveleteket.

Érdemes vetni egy pillantást a NATO afganisztáni és az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció iraki háborúira is. Ami az előbbit illeti, az amerikai Brown Egyetem Watson Intézetének kutatása szerint 2023 márciusáig több mint 70 ezer civil halt meg a fegyveres összecsapások során a közép-ázsiai országban. Ha ebből kivonjuk a 2021-es kivonulás óta meggyilkoltak számát, akkor is több mint 68-69 ezer elhunytat kapunk.

Ez húsz évre vetítve természetesen „jobb” arány, mint az ukrajnai háborúé, ám a polgári áldozatok fele 2009 előtt vesztette életét, így viszont a mérleg két serpenyője nagyjából kiegyenlítődik.

Irakban viszont sokkal súlyosabb volt a helyzet. A már említett Watson Intézet szerint 2003 márciusa és 2018 októbere között 180-200 ezer ember halt meg, vagyis évente átlagosan 12-13 ezren. A WikiLeaks átal nyilvánosságra hozott, egyébként tikosított katonai dokumentumok ezt nagyjából alá is támasztják, ezekben ugyanis az állt, hogy 2004 és 2010 között 66 ezer civilt öltek meg. Az iraki háború és megszállás tehát kétszer halálosabb volt a civilekre nézve, mint az ukrajnai.

Végezetül, csak kíváncsiságból megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t, hogy a civilek szempontjából melyek voltak a 21. század legvéresebb konfliktusai. Az ukrajnai háború nem fért bele a 10-es listájába, amely így néz ki: szíriai polgárháború, iraki háború, afganisztáni háború, jemeni polgárháború, szudáni polgárháború, líbiai polgárháború, nigériai felkelés (Boko Haram), mexikói drogháború, polgárháború a Közép-afrikai Köztársaságban, palesztin–izraeli háború(k).

Kapcsolódó írásaink