Külföld

Az SZBU őrizetbe vett bloggereket, akik Kijevben rögzítették és közzétették a rakétabecsapódásokat

Jelenleg folyik a mindenre kiterjedő nyomozás

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vette azokat a bloggereket, akik videófelvételeket készítettek és tettek közzé a Kijev elleni keddi orosz rakétacsapásokról – közölte szerdán az rbc.ua hírportál az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

Az SZBU őrizetbe vett bloggereket, akik Kijevben rögzítették és közzétették a rakétabecsapódásokat
Az orosz rakétatámadás következtében keletkezett tűzben kiégett lakóházak és autók Kijevben (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Genya Savilov

A jelentés szerint az SZBU 4 kijevi lakost azonosított és vett őrizetbe, akik illegálisan információkat terjesztettek a Kijev elleni hatalmas orosz légitámadás következményeiről. Január 2-án reggel a bloggerek videókat tettek közzé az ellenséges rakéták becsapódásairól a közösségi oldalakon. A videókat a hazaárulással vádolt, Spanyolországban bujkáló Anatolij Sarij ukrán újságíró, pártvezető Telegram-csatornája is felkapta.

Az ellenség a közzétett információkat felhasználhatja Kijev elleni új légicsapások előkészítésére és kiigazítására. A bloggerek lakóhelyén tartott házkutatások során mobiltelefonokat találtak, amelyeket a tiltott tartalmak rögzítésére és terjesztésére használtak.

Jelenleg folyik a mindenre kiterjedő nyomozás. Ennek eredménye alapján dől el a bűnösök felelősségre vonásának kérdése. Az ellenséges rakéták becsapódásainak közzétételét az ellenséges tűz korrekciójának tekintik. Ez akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető."

Kapcsolódó írásaink