Külföld

Az amerikai hadsereg elsüllyesztett három húszi kishajót egy konténerszállítót ért támadást követően

Az amerikai haditengerészet helikopterei elsüllyesztették a jemeni húszi lázadók három kishajóját, miután azok megtámadtak egy konténerszállító hajót a Vörös-tengeren - közölte a hadsereg vasárnap.

Az amerikai hadsereg elsüllyesztett három húszi kishajót egy konténerszállítót ért támadást követően
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Fareed Kotb

A húszik tüzet nyitottak az amerikai helikopterekre, amelyek ezt követően „önvédelemből viszonozták a tüzet”. A négy kis vízi jármű közül hármat elsüllyesztettek, személyzetüket megölték„ - közölte az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom). A negyedik hajó ”elmenekült a területről„.

A Centcom szerint az amerikai haditengerészet a Maersk Hangzhou, egy szingapúri zászló alatt közlekedő, Dánia tulajdonában és üzemeltetésében lévő konténerszállító hajó segítségkérésére reagált, amely arról számolt be, hogy 24 órán belül másodszor támadták meg a Vörös-tengeren.

A hajót korábban két, a húszik által ellenőrzött jemeni területről indított ballisztikus rakétával vették célba, amelyeket az amerikai hadsereg lelőtt.

Ezek a támadások egy olyan tranzitútvonalat fenyegetnek, amelyen a világkereskedelem teherforgalmának 12 százaléka bonyolódik, ami arra késztette az Egyesült Államokat, hogy a hónap elején többnemzetiségű haditengerészeti erőket vessen be a Vörös-tengeren közlekedő hajók védelmére.

Közvetlenül az amerikai bejelentés után a dán Maersk vállalat bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hajóinak áthaladását a Vörös-tengeren.

Kapcsolódó írásaink