Külföld

Két új vezetője is lett a lengyel köztévének

A lengyel kormányváltást követően a közmédia vezetőinek leváltása újabb bohózatot produkált kedden: a köztévé két, egymást el nem ismerő felügyelőbizottsága két elnököt választott a média élére – írja a Mandiner.

Két új vezetője is lett a lengyel köztévének
Donald Tusk lengyel kormányfő
Fotó: MH/Török Péter

December 26-án a lengyel Nemzeti Médiatanács (RMN) bejelentette, hogy Michal Adamczyket nevezték ki az állami televízió (TVP) elnökének. Az RMN-t még a Jog és Igazságosság (PiS)-kormány hozta létre 2016-ban, hogy ellenőrizze a lengyel média működését és kinevezze a közmédia vezetőit.

Michal Adamczyk a TVP egyik legismertebb arca, a PiS két ciklusa alatt a köztévé egyik leginkább foglalkoztatott újságírója volt. „Fő feladata, hogy helyreállítsa a vállalati irányítást, illetve véget vessen a közmédiának kárt okozó tevékenységeknek” – idézi a PiS-képviselő Joanna Lichocka közleményét az Euractiv.

Bartlomiej Sienkiewicz, a Donald Tusk által december 15-én kinevezett kulturális miniszter egyik első intézkedéseként felmentette a köztévé, a közrádió és az állami hírügynökség, a PAP vezetőit, felügyelőbizottságait, és egy új testületeket iktatott be.

A TVP új felügyelőbizottsága a köztévé élére a múlt héten Tomasz Sygut újságírót nevezte ki.

A helyzetet bonyolítja, hogy hétfőn egy harmadik köztévé-vezető neve is felbukkant, ugyanis a TVP régi felügyelőbizottsága – amely törvénytelennek, így semmisnek tekinti a felmentését – Maciej Lopinskit, a PiS egyik volt parlamenti képviselőjét nevezte ki a köztévé elnökének.

Bartlomiej Sienkiewicz kulturális miniszter a hétfői bejelentést komolytalannak nevezte, hiszen egy már nem létező testület döntése „nem bír semmilyen jogi kötőerővel”, míg a Nemzeti Médiatanács keddi bejelentésére egyelőre nem reagált.

A közmédia feletti ellenőrzésért folyó küzdelem rengeteg jogi kérdést vet fel: Donald Tusk kormánya beiktatását követően szinte azonnal leváltotta a lengyel közmédia vezetőit, egy csatornát bezáratott, illetve több propagandának minősített programot, műsort felfüggesztett, ezzel választási kampányígéretét teljesítve, hiszen azok nyolcéves működését a PiS-propaganda fő eszközének látta, ugyanakkor a PiS panaszai szerint a leváltási-átszervezési folyamatokban az nem tartja be a törvényi előírásokat, a parlamenti eljárásokat.

A volt konzervatív kormánypárt több képviselője ezért tiltakozásokat szerveztek, rendszeresen beülnek tüntetni a közmédia székházaiba, és a sajtószabadság lábbal tipróinak nevezik a Tusk-kormány embereit.

Maga a lengyel elnök, Andrzej Duda is elítélte, illetve „anarchikusnak” nevezte az új kormány médiaügyi intézkedéseit, a múlt héten közösségi oldalán azt írta, hogy alkotmányos elveket még politikai célok érdekében sem lehet megsérteni. Szombaton pedig azzal fenyegetőzött a lengyel államfő, hogy megvétózza az új varsói kormány 2024-es költségvetési törvényét.

Az elnök és a miniszterelnök közötti politikai küzdelem fellángolt – írja a Politico –, hiszen Duda esetleges vétója egyúttal a tanárok büdzsébe foglalt fizetésemelését is akadályozza majd, ezzel komoly politikai fegyvert adva Tusk kezébe.

A kormányfő azzal indokolja a gyors médiapolitikai intézkedéseit, hogy közérdek a közmédia függetlenségének mihamarabbi helyreállítása,

a PiS-kormányzás alatti állami médiamanipuláció felszámolása, illetve visszautasította a vádat, hogy jogszerűtlen lenne az eljárás, utalva arra, hogy éppen az elmúlt nyolc év médiaügyi intézkedései, intézményi változtatásai kerülték ki a törvényeket.

Kapcsolódó írásaink