Külföld

A Hamász vezetőjének részvételével tűzszüneti megállapodásról tárgyalnak Kairóban

A fő téma a fogolycsere kérdése

Tárgyalások kezdődtek szerdán az egyiptomi fővárosban az izraeli hadsereg és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet közötti tűzszünetről és arról, hogy a palesztin civileknek szánt segélyek eljuthassanak Gázába, és kiszabaduljanak a túszok.

A Hamász vezetőjének részvételével tűzszüneti megállapodásról tárgyalnak Kairóban
A Hamász palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje is megérkezett Kairóba a tűzszüneti tárgyalások megkezdésére
Fotó: AFP/Iranian Foreign Ministry

A Hamász közlése szerint Kairóba érkezett a palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje is, akinek legutóbbi, november eleji egyiptomi látogatását követően bejelentették a konfliktus eddigi egyetlen fegyvernyugvási megállapodását, egy egyhetes humanitárius szünetet, amelynek során több mint száz túszt engedtek szabadon.

A tárgyalásokról tájékozott egyik tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: arról egyeztetnek, hogy a tűzszüneti megállapodás keretében a gázai fegyveresek által még mindig fogva tartott túszok közül kiket engedjenek el, és cserébe Izraelnek milyen palesztin foglyokat kell szabadon bocsátania.

Korábbi nyilatkozatok szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a túszként még mindig őrzött összes nőt és gyengélkedő férfit engedjék szabadon.

Kapcsolódó írásaink