Külföld

Borulhat a vád, amelyet Donald Trump ellen emeltek a Capitolium ostroma miatt

Az amerikai legfelesőbb bíróság befogadott egy felülvizsgálati indítványt, amelyben a hivatali eljárás akadályoztatása miatt indult eljárások jogszerűségét vitatják

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága szerdán közölte, hogy befogadott egy fellebbezést, amely „boríthatja a Capitolium ostromával összefüggésben emelt, több száz vádat”, köztük azt is, amelynek Donald Trump a főszereplője – derült ki az AP híradásából.

Borulhat a vád, amelyet Donald Trump ellen emeltek a Capitolium ostroma miatt
Capitolium
Fotó: Wikipedia

Az ügy lényege, hogy a Capitolium ostromával összefüggésben jellemzően a hivatalos eljárás akadályoztatása miatt is vádat emeltek. Ez a helyzet Donald Trump esetében is.

Carl Nichols amerikai kerületi bíró korábban egy eljárásban úgy ítélte meg, hogy az ügyészek e tekintetben törvénytelenül jártak el. A döntést az Igazságügyi Minisztérium megtámadta, és másodfokon azt meg is változtatták. Az érintettek ezek után a legfelsőbb bírósághoz fordultak, amely most befogadta a felülvizsgálati kérvényüket.

Emiatt Trump tárgyalása szinte biztosan csúszni fog. Sőt, a bíróság határozatától függően az is előfordulhat, hogy ejteni kell ellene a vádat.

Kapcsolódó írásaink