Külföld

Zelenszkijt Argentínából a Fehér Házba rendelték

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 12-én látogatást tesz az Egyesült Államokban. A Fehér Ház közlése szerint találkozik Joe Bidennel, aki a meghívót küldte.

Zelenszkijt Argentínából a Fehér Házba rendelték
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Roman Pilipey

A washingtoni megbeszélések kulcsfontosságú témái között szerepel majd az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködés folytatása, különösen a fegyverek és légvédelmi rendszerek gyártására irányuló közös projektek, valamint a két állam erőfeszítéseinek összehangolása a jövő évben

– áll a vasárnapi közleményben.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője közleményben erősítette meg Zelenszkij látogatását, mondván, hogy a találkozó célja, hogy „aláhúzza az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása mellett, amely megvédi magát Oroszország brutális inváziójával szemben”. Az ország „sürgős szükségleteit” fogják megvitatni, „mivel Oroszország fokozza rakéta- és dróncsapásait” – közölte Washington.

Vasárnap Zelenszkij Argentínába látogatott, hogy gratuláljon az újonnan megválasztott liberális elnöknek, Javier Mileinek a beiktatásához. Ez volt az első alkalom, hogy az ukrán elnök Latin-Amerikába látogatott az Oroszországgal folytatott háború 2022-es kezdete óta. Milei beiktatását arra is felhasználta, hogy elbeszélgessen az esemény másik vendégével, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki a Kijevnek szánt uniós segélycsomag útjában áll – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink