Külföld

Amerikai lap: Ukrajna kifáradt, már csak próbálja megállítani az előrenyomuló oroszokat

Míg korábban a nyugati szövetségesek Ukrajna győzelméről zengtek ódákat, most már csak lélegeztetőgépen tartják

A nyugati szövetségesek kezdetben Ukrajna győzelméről zengtek ódákat, most pedig már csak lélegeztetőgépen tartják – írja a Wall Street Journal, számol be a Mandiner.hu.

Amerikai lap: Ukrajna kifáradt, már csak próbálja megállítani az előrenyomuló oroszokat
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Roman Pilipey

„Ukrajna meghúzza magát” – ezzel a felütéssel kezdi helyzetértékelését a Wall Street Journal, ami egyébként meglehetősen baljós hangvételű Kijevre nézve. Azt írják: az ellentámadás nem mozdította el a frontvonalakat, az amerikai és európai segítség hirtelen megkérdőjeleződött, belpolitikát tekintve sincs egység Ukrajnában, a morál mindezeknek köszönhetően pedig megingott.

Az ukránok így beássák magukat – most már csak próbálják megállítani az előrenyomuló oroszokat”.

A lap azzal folytatja: míg korábban a nyugati szövetségesek (elsősorban az Egyesült Államok) Ukrajna győzelméről zengtek ódákat, most már csak lélegeztetőgépen tartják, éppen annyira, hogy kitartson az ország a harcban. Ugyanígy kérdésessé vált az európai segítség is, a lap szerint nem lesz megegyezés az Ukrajnának szánt újabb anyagi segítségről.

Mindezen gondokat pedig tetézi az ukrán belpolitikai helyzet, példaként említve a Volodimir Zelenszkij és Petro Porosenko közötti nézeteltérést.

Kapcsolódó írásaink