Külföld

Bulgáriának is szüksége lehet a harckocsikra

Szófia 100 elavult páncélozott harcjárművet adományoz az ukrán hadseregnek

A bolgár nemzetgyűlés felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját, és úgy határozott, hogy 100 elavult páncélozott harcjárművet adományoz az ukrán hadseregnek – közölte az Oroszhírek.

Bulgáriának is szüksége lehet a harckocsikra
Bulgária nem csak átadja BTR-60-asait, de a szállításukat is fizeti, és alkatrészeket is ad hozzájuk (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív / Hegedűs Márta

Rumen Radev még hétfőn emelt vétót az eredeti javaslat ellen, és ragaszkodott ahhoz, hogy a törvényhozók nem vették kellőképpen figyelembe a bolgár igényeket és érdekeket. A bolgár alkotmány értelmében azonban a parlament egyszerű többséggel felülbírálhatja a vétót. Ez most meg is történt.

A 240 fős kamarában a végső szavazás 162–55 arányban, tartózkodás nélkül zajlott le a BTA bolgár hírügynökség szerint.

„Ezzel a döntéssel megerősítjük Európát és a szabadság védelmét” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en (korábban Twitter) a szavazás után. Köszönetet azonban nem Nyikolaj Denkov miniszterelnöknek, hanem a kormánykoalíció vezetőinek és támogatóiknak – Bojko Boriszovnak, Kiril Petkovnak és Delyan Peevszkijnek – mondott.

A szavazást megelőző heves vitában Ivan Csencsev (BSP) ellenzéki képviselő azzal érvelt, hogy a kormány „igyekszik jó színben feltüntetni magát az uraik szemében", és hogy Bulgáriának magának van szüksége a járművekre, míg a kormánykoalíció azt állította, hogy a bolgár biztonsági erőknek már nincs szükségük rájuk.

A képviselők közül néhányan biztosan részegek, mondta egy másik ellenzéki, Georgi Szvilenszki, hozzátéve, hogy „helytelen, hogy befolyásolt emberek szavazhatnak arra, hogy Bulgáriát belekeverjék egy háborúba".

Kostadin Kostadinov (Vazrazsdane) ellenzéki képviselő egy ponton nagyon megalázónak nevezte, hogy Bulgária Ukrajnának adományozza a járműveket, és a szállításukat is fizeti.

A Kijev és Szófia által augusztusban kötött megállapodás értelmében Bulgária 100 darab BTR-60 típusú kerekes páncélozott harckocsit szállít Ukrajnának a fenntartáshoz és karbantartáshoz szükséges alkatrészekkel együtt.

Kapcsolódó írásaink