Külföld

Oroszország összehangolt téli hadjáratot indíthat Ukrajna ellen

Több hónap után először pénteken Tu–95-ös bombázók segítségével hajtottak végre támadást az oroszok

Nyugaton azt feltételezik, hogy Oroszország Ukrajna elleni péntek hajnali hatalmas rakétatámadása a téli csapások kezdetét jelzi – számol be az rbc.ua hírportál.

Oroszország összehangolt téli hadjáratot indíthat Ukrajna ellen
Tu–95-ösök Moszkva felett (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Yuri Kadobnov

A Sky News értesülései alapján azt írják, hogy Oroszország összehangolt téli hadjáratot indíthat Ukrajna kritikus energetikai infrastruktúrája ellen. Egy nyugati tisztviselő azt állítja, hogy péntek hajnalban az oroszok erre már tettek is egy kísérletet. Mint felidézték, az Ukrajna területén végrehajtott csapásokat Tu–95 bombázók segítségével hajtották végre, amelyeket az elmúlt hónapokban nem vetettek be. Emellett a támadáshoz nagy pontosságú rakétákat használtak.

„A legalább egy civil haláláról szóló tragikus jelentések ellenére a károk mindent figyelembe véve minimálisak” – tette hozzá a Sky News forrása. A televízió informátora hangsúlyozta, hogy ez a rakétatámadás hírszerzési szempontból nincs összhangban az oroszok által rendszeresen végrehajtott dróntámadásokkal.

A karpat.in.ua is arról írt, hogy december 8-án hajnalban az oroszok több hónap után először indítottak hatalmas rakétatámadást Ukrajna ellen. A légvédelmi erőknek Kijev hivatalos közlése szerint a 19 darab X-101/Kh-555 rakétából 14-et sikerült lelőniük, amelyeket a támadók a Tu–95-ös bombázók segítségével indítottak el. Voltak találatok is, amelyek következtében egy ember meghalt.

Kapcsolódó írásaink