Külföld

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban a Fico-kormány politikája ellen

Több ezer ember vonult utcára csütörtök este Pozsonyban a Robert Fico vezette balközép kormány tervezett intézkedései elleni tiltakozásul.

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban a Fico-kormány politikája ellen
Robert Fico szlovák kormányfő megszüntetné a szervezett bűnözés és a politikai bűncselekmények ügyében eljáró ügyészséget
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Az ellenzék által szervezett tüntetés résztvevői az ellen tiltakoztak leginkább, hogy a kormány a különleges ügyészség (USP) felszámolását tervezi, amelynek feladata a szervezett bűnözés és a politikai bűncselekmények ügyében eljárni.

A kormány szerdán jelentette be, hogy megszünteti az USP-t, arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet „átpolitizálódott”. Az ellenzék szerint arról van szó, hogy a kormány el szeretné tussolni a magas szintű korrupciós ügyeket, amelyek a 2020 előtti Fico-kormányok idejére nyúlnak vissza. A javaslatot az államfő is bírálta.

Az USP feladata eredetileg a szervezett bűnözés elleni fellépés, és a magas szintű korrupció kivizsgálása. 2020-as hatalomra kerülése után a mostani ellenzék szintén vitatott jogszabály-módosítások révén váltotta le az USP vezetését, amelynek élére egy olyan politikus került, aki korábban Fico házánál tartott tüntetéseket. Őt Fico és pártja azzal vádolta meg, hogy arra használja az USP-t, hogy megsemmisítse az Irány - Szociáldemokráciát, amely akkor ellenzékben politizált.

A szlovák főügyészség álláspontja szerint az USP felszámolása összhangban áll az alkotmánnyal. A miniszterelnök az Európai Bizottságot is előre tájékoztatta a különleges vádhatóság megszüntetésének tervéről.

Kapcsolódó írásaink