Külföld

Bulgária páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának

Bulgária páncélozott szállítójárműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának, miután pénteken a parlament felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját.

Bulgária páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának
Az orosz–ukrán háborúban megsemmisült orosz tankot betakarja a hó a Donyeck régióbeli Szvjatohirszk városában, Ukrajnában
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Az államfő hétfőn azzal indokolta döntését, hogy a nagyjából száz járműre a bolgár határőrségnek és mentőszolgálatnak is szüksége van. Az elnöki vétót azonban a 240 tagú törvényhozásban a kormánypárti többség 162 szavazatával elutasította 55 ellenzéki voks ellenében.

Egy további szavazáson 147 vokssal 55 ellenében újabb segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának a parlament. Ez utóbbi is katonai támogatás, hordozható légvédelmi indítóberendezéseket és rakétákat tartalmaz. Ezenfelül Bulgáriában is képeznének ki ukrán pilótákat F–16-os amerikai harci repülőgépek használatára.

Szófia az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket biztosít, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ, összesen mintegy száz járműről van szó, valamint pótalkatrészekről. Az adományozásról augusztusban született megállapodás Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire más országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

Kapcsolódó írásaink