Külföld

Az ukránok a korrupciót tartják a legnagyobb kockázatnak az újjáépítés során

Érdemes megjegyezni, hogy hat hónap alatt szinte minden mutató jelentősen nőtt

Az ukránok szerint továbbra is a korrupció és a háború az ország fő problémája. Sőt, a jövőbeni újjáépítéssel kapcsolatos korrupció még jobban aggasztja a lakosságot, mint a harci cselekmények megismétlődése, számolt be a Transparency International Ukraine cikke alapján a karpatalja.info.

Az ukránok a korrupciót tartják a legnagyobb kockázatnak az újjáépítés során
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ercn Erturk

Az ukránok a korrupciót tartják a legnagyobb kockázatnak az újjáépítés során: a korrupciós sémák visszatérését (79 százalék), illetve az ellenőrzés hiánya következtében a pénzeszközök elsikkasztását (75 százalék). A harmadik és negyedik helyen pedig a lakosságot a nagyszabású pusztítás (65 százalék) és az ellenségeskedések megismétlődésének veszélye (63 százalék) aggasztja. Érdemes megjegyezni, hogy hat hónap alatt szinte minden mutató jelentősen nőtt.

Az ukránok a háborút (novemberben 96 százalék, a márciusi 98 százalékhoz képest), a korrupciót (novemberben 88 százalék, a márciusi 77 százalékhoz képest), valamint az infrastruktúra és a lakások lerombolását (novemberben 82 százalék a márciusi 87 százalékhoz képest) tekintik még a fő problémának. Ha azonban az év végén kevésbé tartottak a háborútól és a pusztítástól, a korrupciós kockázatok éppen ellenkezőleg, 11 százalékkal jobban aggasztják az ukránokat.

A szociológiai tanulmányt az Info Sapiens kutatási ügynökség készítette a Transparency International Ukraine megbízásából a Vezető szervezetek támogatása a korrupció elleni küzdelemben Ukrajnában „VzajemoGyija” USAID projekt támogatásával.

Ukrajna jövőbeni újjáépítésével kapcsolatos igényekről és elvárásokról készült felmérés a lakosság és a polgármesterek körében készült.

Kapcsolódó írásaink

Visszaesett az ukrán export

ĀAz Állami Vámhivatal adatai szerint novemberben az ukrán termékek exportjának volumene elérte a 9,2 millió tonnát