Külföld

Aggódik a NATO-főtitkár: Rossz hírek érkezhetnek Ukrajnából

Jó és rossz időkben is támogatnunk kell Ukrajnát, üzente Stoltenberg

A NATO főtitkár arra figyelmeztette a nyugati szövetségeseket, készüljenek fel, hogy rossz hírek érkezhetnek az ukrán frontról – számolt be a Politico cikke alapján a Mandiner.

Aggódik a NATO-főtitkár: Rossz hírek érkezhetnek Ukrajnából
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt
Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt

„A háborúknak szakaszai vannak” – mondta Stoltenberg az ARD-nek adott interjúban. A főtitkár hozzátette: fel kell készülni arra, hogy rossz hírek érkeznek, de nem mondta el, hogy pontosan mire gondol.

A Stoltenbergnek nem ez az első negatív megjegyzése az ukrán–orosz háború kilátásaival kapcsolatosan. A főtitkár nemrég azt nyilatkozta, Ukrajna helyzete rosszabbodhat, ha nem növelik számára Nyugatról a szállított fegyverek számát.

Oroszország a múlt héten bejelentette, hogy növeli a hadsereg méretét. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a rendeletet, amely mintegy 170 ezerrel, összesen 1,3 millióra növeli a hadsereg létszámát.

A Politico megjegyzi: az elmúlt hónapokban alig mozdult meg a frontvonal, annak ellenére, hogy Kijev nagy ellenoffenzívát indított a nyáron.

Stoltenberg szerint azonban az ukránok „nagy győzelmeket” értek el azzal, hogy visszaszorították az orosz hadiflottát a Fekete-tengeren.

A főtitkár az interjúban arra panaszkodott, hogy a szövetségen belül sok ország még mindig túl fontosnak tartja a nemzeti érdekeket.

Jens Stoltenberg szerint Putyin győzelme veszélyeztetné a NATO tagjait: „Minél inkább támogatjuk Ukrajnát, annál hamarabb lesz vége a háborúnak.”

Kapcsolódó írásaink