Külföld

Izrael tengervízzel űzné ki a Hamászt az alagutakból

A The Wall Street Journal értesülése szerint Izrael terveket készített arra, hogy hogyan lehetne a Földközi-tengerből szivattyúzott vízzel elárasztani a Gázai övezet alatt húzódó, a Hamászhoz köthető alagútrendszert – számolt be a Mandiner.

Izrael tengervízzel űzné ki a Hamászt az alagutakból
Izraeli harckocsik, tarackok és páncélozott járművek az izraeli Szderótban, a gázai határ közelében. Izrael tovább folytatja a háborút a Hamász felszámolására
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mostafa Alkharouf

Az Amerikai Védelmi Erőkre hivatkozva a cikk azt állítja, hogy az Izraeli Védelmi Erők múlt hónapban öt jelentős vízszivattyút telepített a gázai al-Shati menekülttábor közelében.

Ezek a vízszivattyúk képesek akár heteken belül elárasztani a földalatti hálózatot, óránként több ezer köbméter vizet pumpálva az alagutakba. A tisztviselők szerint Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat a tervről a múlt hónapban, de még nem döntött a végrehajtásról. A beszámoló szerint a Biden-adminisztráció megosztott a tervvel kapcsolatban – írták.

A jelentés említi azokat az aggodalmakat is, miszerint Gáza térsége természetileg is károsodhat, ha az alagutakban lévő tengervíz és veszélyes anyagok beszivárognak a talajba.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyire lesz sikeres a szivattyúzás, mivel senki sem ismeri az alagutak részleteit és a körülöttük lévő talajt

– nyilatkozta a lapnak egy, a tervet ismerő személy.

Kapcsolódó írásaink