Külföld

Sikoltozik Brüsszel Moszkva intézkedése miatt

A szexuális kisebbségek, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtását jelenti, hogy az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Sikoltozik Brüsszel Moszkva intézkedése miatt
Josep Borell már aggódik...
Fotó: AFP/John Thys

Josep Borrell közleményében kiemelte: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését. Az LMBT-közösségek jogainak évtizedek óta tartó oroszországi elnyomását jelentő határozat célja a szexuális kisebbségekhez tartozók további üldözése, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtása. A döntés meg fogja akadályozni, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók az „indokolatlan üldöztetéstől” való félelmükben szabadon gyakorolhassák emberi jogaikat és méltósággal éljenek - húzta alá Borrell.

„Az EU határozottan ellenzi a megkülönböztetést, az előítéleteket és a gyűlöletet. Szolidaritást vállal az orosz állampolgárokkal és mindazokkal, akiket hátrányosan érint ez a döntés” – fogalmazott. Az Európai Unió arra biztatja Oroszországot, hogy vessen véget az alaptalan elnyomásnak; tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, valamint mindenfajta megkülönböztetés nélkül tartsa tiszteletben, védje meg és érvényesítse az emberi jogokat – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó írásaink