Külföld

Az oroszellenes szankciók enyhítését kéri Csehország

Az orosz acélimport 2028-ig tartó mentességére vonatkozó kérelmet hétfőn megerősítette Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, aki hozzátette, hogy az ország jelenleg nem tudja helyettesíteni az orosz beszállítót – írta meg az euractiv alapján a Mandiner.

Az oroszellenes szankciók enyhítését kéri Csehország
Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat
Fotó: AFP/YURI KADOBNOV

Az acélipar képviselőivel tartott konzultációkat követően Marek Vošahlík, a cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium munkatársa rámutatott arra, hogy a cseh ipar éves acélfelhasználása 2024-re várhatóan körülbelül 500 ezer tonna lesz.

Jozef Síkela Brüsszelben, a Tanács ülésén ismertette a mentesség iránti kérelmet, amely elsősorban a nehéz acéllemezek behozatalára vonatkozik.

– Az építőipar jelenlegi helyzetében, például a hidak építésében nem tudunk meglenni nélkülük – mondta a miniszter az újságíróknak a hétfői találkozó előtt, hozzátéve, hogy Csehország optimista a mentesség elnyerését illetően.

Síkela úgy véli, hogy a szankcióknak azoknak kell ártaniuk elsősorban, akik ellen irányulnak, és nem azoknak, akik alkalmazzák azokat – írták.

Jana Dronská, a Vítkovice Steel szóvivője elmondta a cseh hírügynökségnek, hogy ha a mentesség lejár, az válsághoz vezethet az építőiparban vagy az autóiparban.

Kapcsolódó írásaink