Külföld

Ukrajna és a balti országok bojkottálják az EBESZ szkopjei miniszteri tanácskozását

Bulgária hétfőn jelezte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére lehetővé teszi a Szergej Lavrov gépének a légtérhasználatot

Az ukrán külügyminiszter bojkottálja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szkopjei tanácskozását a héten, tiltakozásul amiatt, hogy azon lehetővé tették az orosz külügyminiszter részvételét is – jelentette be kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon.

Ukrajna és a balti országok bojkottálják az EBESZ szkopjei miniszteri tanácskozását
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelenléte miatt a három balti ország sem lesz jelen a tanácskozáson
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Pedro Rances Mattey

A három balti ország szintén bejelentette, hogy hasonló okokból nem küld képviselőket a csütörtökön és pénteken tartandó külügyminiszteri találkozóra.

Bulgária hétfőn jelezte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére lehetővé teszi a Szergej Lavrov orosz külügyminisztert szállító repülőgépnek, hogy áthaladjon a bolgár légtéren, és így eljusson az északmacedón fővárosba. A bolgár külügyminiszter közleményében kiemelte, hogy kivételesen és ideiglenes jelleggel engedélyezik a diplomáciai célú átrepülést a bolgár légtéren.

Az ukrán külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, hogy ennek engedélyezése azt a jelzést küldi „a II. világháború óta a legnagyobb fegyveres konfliktust kirobbantó országnak, mintha lenne lehetősége visszatérni a 2022 februárja előtti együttműködési formákhoz".

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink