Külföld

Kiszabadult az első amerikai túsz a Hamász fogságából

Egy amerikai–izraeli kettős állampolgárságú négyéves kislány is van a radikális iszlamista Hamász által vasárnap szabadon engedett túszok között – erősítette meg Joe Biden, kommentálva az első amerikai kiszabadulását.

Kiszabadult az első amerikai túsz a Hamász fogságából
A Hamász által szabadon engedett túszok integetnek a tömegnek egy Ofakimban lévő katonai bázis felé tartó járműből
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy adminisztrációja szeretné elérni a pénteken kezdődött tűszünet meghosszabbítását az eredetileg tervezett négy napon túl annak érdekében, hogy további túszok nyerhessék vissza szabadságukat, valamint a létszükségleti segélyek eljuthassanak a Gázai övezetben élő palesztin lakossághoz.

Felhívta a figyelmet: az Izrael és a Hamász között pénteken életbe lépett fegyvernyugvásról szóló megállapodást úgy dolgozták ki, hogy az meghosszabbítható az elért eredményekre alapozva.

A tűzszünet során kiszabadult kislány, Abigail Edan néhány napja, fogságban töltötte be negyedik életévét, szüleit október 7-én a Hamász fegyveresei megölték. Ő volt a legfiatalabb amerikai a több mint másfél hónapja elhurcoltak között. Az amerikai külügyminisztérium összesítése szerint kilenc amerikai állampolgár és egy állandó tartózkodási engedéllyel, úgynevezett zöldkártyával rendelkező ember került a Hamász fogságába az Izrael déli része ellen végrehajtott összehangolt támadás során.

Joe Biden a tűzszünet életbe lépésekor adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy Abigail Edan az elengedett amerikaiak között lesz.

Az elnök vasárnap jelezte: még aznap telefonos egyeztetést tervez Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, részben a tűzszüneti megállapodásban foglaltak maradéktalan teljesítéséről, részben annak meghosszabbításáról.

Péntek óta a Hamász összesen 39 izraeli állampolgárt engedett szabadon, köztük volt az amerikai–izraeli kettős állampolgárságú kislány. Rajtuk kívül 20 külföldi is kiszabadult a terrorszervezet fogságából, legnagyobb számban thaiföldiek.

Kapcsolódó írásaink