Külföld

Németország nem tud több pénzt küldeni Ukrajnának

Berlin valószínűleg már nem lesz képes saját készleteit megcsapolni, hogy Kijevet harckocsikkal lássa el

Ukrajna támogatásával kapcsolatban Németország a pénzügyi lehetőségeinek határához közeledik – állítja a Der Tagesspiegel. Az újság azt is felvetette, hogy Berlin nem lesz képes több harckocsit szállítani Kijevnek, mint amennyit már megígért – írta meg az oroszhirek.hu.

Németország nem tud több pénzt küldeni Ukrajnának
Boris Pistorius, Németország védelmi minisztere
Fotó: Yevhen Kotenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A hét elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aggodalmának adott hangot, hogy a katonai előrelépés hiánya máris csökkentheti Kijev adományozóinak hajlandóságát a további támogatásra. Több nyugati lap is azt állította a közelmúltban, hogy Európában egyre nagyobb a fáradtság az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus több mint másfél éve tartó elhúzódása miatt.

A Der Tagesspiegel keddi beszámolójában azzal érvelt, hogy az 1,3 milliárd euró értékű új katonai segélycsomag bejelentése ellenére, amelyet Boris Pistorius védelmi miniszter még aznap tett kijevi látogatása során, kérdőjelek vannak a tekintetben, hogy Németország képes-e teljesíteni a meglévő ígéreteit, nemhogy további fegyvereket biztosítani.

A sajtóorgánum rámutatott, hogy múlt pénteken a Bundestag költségvetési bizottsága elhalasztotta a 2024-es költségvetési tervezetről szóló döntésének meghozatalát. Olaf Scholz kancellár kormánya azután került kényszerhelyzetbe, hogy egy bíróság megtiltotta, hogy 60 milliárd euró, a Covid–19 világjárványból megmaradt, fel nem használt forrást felhasználjon. A költségvetés azon részei között, amelyek sorsa bizonytalanságban maradt, szerepelnek a Berlin által tervezett, Ukrajnának nyújtandó katonai támogatások duplájára, 8 milliárd euróra történő emelése.

A Der Tagesspiegel idézte Ingo Gaedechent, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió költségvetési szakpolitikusát, aki arra figyelmeztetett, hogy jelenleg nincsenek bizonyosságok.

„Ha az általános megszorítások részeként az ukrajnai segélyt is megvágják, annak katasztrofális következményei lennének" – jósolta.

A törvényhozó kifejtette, hogy ha most nem növelik az Ukrajna katonai támogatásra szánt előirányzatokat, akkor a következő évben Németország nem tudna további támogatásokat küldeni Ukrajnának, és nem tudná folytatni a leszállított fegyverrendszerek szükséges cseréjét.

Ráadásul Berlin valószínűleg már nem lesz képes saját készleteit megcsapolni, hogy Kijevet harckocsikkal lássa el – jegyezte meg a lap.

A Fox Newsnak adott, kedden sugárzott interjújában Zelenszkij ukrán elnök megjegyezte, hogy a kudarcos nyári ellentámadás „nem jó üzenet”, ami csökkenti a nyugati országok készségét, hogy továbbra is támogassák országát.

A hónap elején Ukrajna hadseregparancsnoka, Valerij Zaluzsnij patthelyzetnek nevezte a harctéri állapotot, amit Zelenszkij visszautasított.

Kapcsolódó írásaink