Külföld

Petr Pavel: Ukrajna támogatása alapvető fontosságú a visegrádi négyek számára

A négy köztársasági elnök megvitatta a közel-keleti helyzetet is

Ukrajna támogatása alapvető fontosságú a visegrádi négyek biztonsága számára, ugyanakkor emberi szempontból is természetes álláspont – jelentette ki a cseh államfő szerda délután a visegrádi államfői csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón a prágai Hradzsinban.

Petr Pavel: Ukrajna támogatása alapvető fontosságú a visegrádi négyek számára
Novák Katalin köztársasági elnök és Petr Pavel cseh köztársasági elnök a V4 elnöki csúcstalálkozójának kezdetén Prágában
Fotó: AFP/Michal Cizek

Oroszországnak – mutatott rá Petr Pavel – felelősséget kell viselnie az Ukrajnában kiontott emberi életekért és az okozott károkért.

A további három visegrádi ország államfője – Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák elnök – a sajtótájékoztatón nyilatkozva szintén elítélte az orosz agressziót, és támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Természetes, hogy a V4-ek országai – miután egyaránt Közép-Európában fekszenek – hasonló geopolitikai problémákkal szembesülnek – jegyezte meg a cseh elnök. „Az orosz agresszió mindannyiunkra kihatással van, ezért Ukrajna támogatása biztonságunk számára alapvető fontosságú. Ugyanakkor ez egy természetes álláspont” – mondta Petr Pavel újságírók előtt. Oroszországnak „a kiontott emberi életekért és az Ukrajnában okozott károkért felelősséget kell viselnie. Ezért elszántan folytatnunk kell Ukrajna és polgárai sokoldalú támogatását, ez a mi érdekünk” – szögezte le.

Andrzej Duda lengyel államfő szerint szintén folytatni kell Ukrajna támogatását, és segítséget kell nyújtani az ukrajnai menekülteknek is. Zuzana Caputová szlovák elnök „fontosnak és értelmesnek” tartja Ukrajna további támogatását, mert „a béke a közép-európai régió közös érdeke”.

A négy köztársasági elnök megvitatta a Hamász radikális palesztin mozgalom Izrael elleni terrortámadása következtében kialakult közel-keleti helyzetet is. „Európa érdeke, hogy a Hamász terrorista szervezet vereséget szenvedjen, s hogy a Gázai övezetben elkerüljük a humanitárius katasztrófát, illetve hogy a konfliktus nem terjedjen tovább” – összegezte a visegrádiak álláspontját a házigazda.

A négy visegrádi ország elnökeinek prágai csúcstalálkozója Petr Pavel szerint segített azon területek felkutatásában, amelyeken a szomszédok együtt tudnának működni. Az elnökök megvitatták például a tagországok infrastruktúrája fejlesztésének lehetőségeit, illetve a Visegrádi Alap új projektjeit. A cseh politikus úgy vélte: a Visegrádi Alap a jövőben esetleg kiszélesíthetné tevékenységét Ukrajnára, a Kelet-európai Partnerség többi országára vagy a Nyugat-Balkánra.

Az elnökök rámutattak: bár a politikusok nézetei változhatnak, országaik változatlanul szomszédok maradnak. „Tudnunk kell, hogy nézeteink hol találkoznak, hol tudunk együttműködni, illetve hol tér el véleményünk. A mai találkozó ilyen szempontból is fontos volt” – húzta alá a cseh államfő.

Zuzana Caputová aláhúzta: mind a négy országnak érdeke a jószomszédi kapcsolatok fejlesztése, de tiszteletben tartjuk, hogy néhány kérdésben eltér a véleményünk. „Fontos, hogy ezekről is tudunk beszélni” – jelentette ki Caputová.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a négy elnök néhány gazdasági projektről is szót váltott. Egyebek között a nagy sebességű vasúti hálózat kiépítése és az energetikai hálózatok összekapcsolása is szóba került.

Kapcsolódó írásaink