Külföld

Hamász-vezető: Közel a fegyverszünet Izraellel

A tisztviselő szerint mindkét fél várhatóan szabadon engedi a nőket és a gyermekeket

Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője kedden bejelentette, hogy a palesztin fegyveres csoport a tűzszüneti megállapodás küszöbén áll Izraellel. Ez a kijelentés a Gáza elleni halálos támadás folytatása és az Izrael elleni folyamatos rakétatámadások közepette történt. Haníje a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában megemlítette, hogy a Hamász tisztviselői „közel állnak a fegyverszüneti megállapodáshoz” Izraellel, és a csoport átadta válaszát a katari közvetítőknek – számolt be a Magyar Nemzet.

Hamász-vezető: Közel a fegyverszünet Izraellel
Túszul ejtett izraeli gyerekek portréit mutatják be az UNICEF ​​tel-avivi irodái előtt
Fotó: AFP/Ahmad Gharabli

Bár a nyilatkozat nem tért ki a konkrétumokra, egy Hamász-tisztviselő, Isszat er-Resík az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak elárulta, hogy a tárgyalások elsősorban a tűzszünet időtartamára, a Gázába irányuló segélyszállítás logisztikájára, valamint a Hamász és Izrael által tartott túszok cseréjére összpontosítanak – tették hozzá.

A tisztviselő szerint mindkét fél várhatóan szabadon engedi a nőket és a gyermekeket, a további részleteket a tárgyalásokon közvetítő Katar fogja nyilvánosságra hozni. A Hamász október 7-i behatolása mintegy 240 túsz elfogásával járt, és ez a komor esemény 1200 ember életét követelte. Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke hétfőn Katarban megbeszéléseket folytatott Haníjével a konfliktussal kapcsolatos humanitárius problémákról. Bár az ICRC tisztázta, hogy közvetlenül nem vesz részt a túszszabadítási tárgyalásokban, semleges közvetítőként készen áll arra, hogy elősegítse az érintett felek által a jövőben elfogadott bármilyen túszszabadítást – írták.

Kapcsolódó írásaink