Külföld

Franciaország megtagadta egy sikkasztással gyanúsított milliárdos kiadatását Ukrajnának

Franciaország megtagadta Kosztyantin Zsevago sikkasztással gyanúsított ukrán milliárdos kiadatását Ukrajnának.

Franciaország megtagadta egy sikkasztással gyanúsított milliárdos kiadatását Ukrajnának
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Eric Beracassat

Az illetékes francia fellebbviteli bíróság indoklása szerint az Ukrajnában életbe léptetett szükségállapot miatt nincs biztosítva a tisztességes eljáráshoz való jog.

„A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a kérelmező állam nincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja, hogy Zsevago urat olyan törvényszék elé állítsák, ahol szavatolni tudnák az alapvető eljárási garanciákat és a védelemhez való jogait” – ismertette pénteken a milliárdos üzletember egyik szóvivője.

Ukrajnában Zsevagót a Finance & Credit Bank (F&C) pénzintézet 2015-ös összeomlásával kapcsolatos sikkasztás gyanúja miatt akarják bíróság elé állítani. A milliárdost 2022 decemberében vették őrizetbe a francia Alpokban található Courcheval üdülővárosban, később azonban egymillió euró (377 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az üzletember tagadja az ukrán hatóságok ellene felhozott vádjait.

Zsevago a Svájcból irányított, londoni székhelyű Ferrexpo vasérckitermelő vállalat főrészvényese. Egy állásfoglalásban közölte, hogy „amint erre lehetőség nyílik az ukrán igazságszolgáltatáson belül”, mindent erőfeszítést meg fog tenni jogorvoslat előterjesztésére.

Kapcsolódó írásaink