Külföld

Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért

Több ország esetében is elmozdulhat a holtpontról az uniós integráció kérdése. A NOS holland lap cikke szerint az Európai Bizottság pozitív jelentést küldhet ezzel kapcsolatban Ukrajna, Moldova és a csatlakozásra várakozó hat balkáni ország számára is, írta meg a Magyar Nemzet.

Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért
Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Kijevben
Fotó: NurPhoto via AFP/Pavlo Bahmut

A hangsúly elsősorban Kijeven van, amely a bizottság szerint készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Az EB jelentésében úgy véli, hogy Ukrajna maradéktalanul teljesített a tagjelölti státusz eléréséhez szükséges hét pontból négyet. A támogatásnak ez az európai megnyilvánulása nagy jelentőséggel bír a háborúban álló ország számára – jegyzi meg a holland sajtó, de hozzáteszi, hogy ebben a folyamatban az Ukrajnával szomszédos Magyarország útban van.

Vétó jöhet Budapestről

Az ukránok támogatása azonban korántsem biztos, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya a következő decemberi EU-csúcson vétóval fenyeget. Az év utolsó hónapjában kellene ugyanis az európai vezetőknek ratifikálniuk a bizottság javaslatát – írják a hollandok. Az Orbán-kormány indoklása szerint sérülnek a kárpátaljai magyar kisebbség jogai.

Objektum doboz

Új törvényeket vezettek be, amelyek megkeserítették az ukrajnai magyarok életét – fejtette ki Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: az Ukrajnában bevezetett nyelvtörvény kötelezi a kisebbségeket, s nem csak a magyarokat, hogy oktatásuk legalább 70 százalékát ukrán nyelven végezzék.

Ezt nem tudjuk elfogadni – nyilatkozta Orbán Balázs a NOS-nak adott exkluzív interjújában. Hozzátette:

A magyar álláspont kristálytiszta: amíg ez a törvény létezik, az ukránokkal nem lehet megbeszélni az európai uniós integrációjukat.

Kijev cinikus játéknak tartja a magyarok vétóját

A holland médium beszámolt arról is, hogy a legfrissebb becslések szerint az ukrajnai háború kezdete óta drasztikusan csökkent a kárpátaljai magyarok száma a térségben. Korábban mintegy 150 ezren voltak, mostanra mintegy 100 ezren lehetnek. Sokan, főleg a fiatalok a határon túl, Magyarországon keresnek menedéket.

A NOS azt írja, Ukrajnában cinikus játéknak tartják azt, hogy a magyar kormány vétóval fenyeget. Kijev szemében ugyanis minden magyar manőver gyanús, mert szerintük Magyarország továbbra is jó kapcsolatot ápol az Ukrajnát megszálló Oroszországgal. A nyelvtörvény esetében Ukrajna nem bízik Magyarország őszinteségében.

Ezt a törvényt némileg módosítani kellene – tanácsolja az Európai Bizottság, de szerintük a probléma nem elég nagy ahhoz, hogy több mint 40 millió ukrán sorsa múljon rajta – olvasható a cikkben, amelyben hozzáteszik Brüsszelben félő, hogy az Orbán-kormány kibékíthetetlen álláspontot foglal el majd a kérdésben, hogy egy egészen más ügyben legyen igaza, mégpedig az uniós támogatások elnyerésében. Budapest a kritikusok szerint alkuként használja a kárpátaljai nyelvtörvény ügyét: Magyarország csak akkor vonná vissza a vétóját, ha az ország továbbra is megkapja a milliárdos uniós támogatást.

Politikai manipuláció Budapestről – mondja Viktor Mikita. Kárpátalja megye kormányzója aláhúzta, állandó kapcsolatban van a magyar kisebbséggel.

Ukrajna EU-tagjelölt országként nagyon is tisztában van azzal, hogy tiszteletben kell tartania a kisebbségek jogait – tette hozzá az ukrán politikus.

Magyarország azonban kevésbé bizakodó ebben a tekintetben. Orbán Balázs hozzáfűzte, Magyarország mindig is támogatta Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, de a szigorúbb nyelvtörvény mindent megváltoztatott.

Kapcsolódó írásaink