Külföld

Nógrádi György: A nyugat-európai adventi vásárok ideális célpontot jelentenek a terroristák számára

A biztonságpolitikai szakértő szerint most különösen fontos lehet egy-egy utazás előtt megfontolni a külügy országspecifikus ajánlásait és figyelmeztetéseit

Ezért szörnyű a terror, mert bárhol bekövetkezhet, és nem lehet rá fölkészülni – szögezte le a Magyar Hírlap kérdésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, akivel arról beszélgettünk, hogy a korábbiaknál veszélyesebb lesz-e az idei adventi időszak Európában, és vannak-e olyan jelek, amelyeket egy átlag vásározó is észrevehet. A biztonságpolitikai szakértő szerint az izraeli háború és a migrációs helyzet miatt a terrorfenyegetettség egyértelműen megnőtt.

Nógrádi György: A nyugat-európai adventi vásárok ideális célpontot jelentenek a terroristák számára
Nógrádi György
Fotó: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tisztelői Facebook-oldal

November van, kezdődik a karácsonyi készülődés, a nagy vásárok időszaka. Ugyanakkor szerte Európában óriási tüntetéseket tartanak a muszlimok, és megszaporodtak a fizikai támadások is. A terror árnyékában kell eltöltenünk az adventi időszakot?

– Ott tartunk, hogy egyre több migráns érkezik Európába. Ennek megfelelően jelenleg sajnos a karácsonyi vásárokon, az adventi vásárokon a fenyegetettség növekszik. Ez következik a magyar titkosszolgálat jelentéséből is. E szerint a balkáni útvonalon olyan bandák szervezik az embercsempészetet, emberkereskedelmet, amelyeknek komoly kapcsolatuk van a saját országuk, elsősorban Afganisztán politikai és titkosszolgálati vezetésével. A bevándorlókkal együtt gyakorlatilag bárki bejuthat az unióba, és az úgynevezett alvó ügynökök akkor fognak akciókba lépni, ha erre parancsot kapnak. Másrészről a migránsok tömeges jelenléte önmagában veszélyt jelent. A mai nyugat-európai vélemények szerint a bejövő migránsok 94 százalékaa gazdasági bevándorló és 6 százalék a politikai menekült. Tehát jelenleg a helyzet nagyon-nagyon negatív. A fenyegetettség általában növekszik, és bárhol, bármikor történhet terrorcselekmény Európában. Az adventi vásárok sajnos tökéletes célpontok.

Ilyen szempontból Európa nagyvárosai, Párizs, London, Berlin, Hamburg – szóval, azok, ahol már korábban is történtek merényletek, kiemelten veszélyesek?

– Egy: terrortámadás bárhol előfordulhat. Kettő: egy támadásnál mindig az a lényeg, hogy milyen publicitást kap. Tehát, ha én egy lett városban követek el terrorcselekményt, annak nem sok értelme van, mert az emberek 95 százalékkal se tudja, hol van Lettország. De, Marseilles-ben, Londonban, Párizsban, New Yorkban, annak óriási a hatása. A terroristák időről időre közzétesznek felhívásokat. A legutóbbiban azt írták, hogy ahhoz, hogy győzelem legyen Izrael fölött, három dolog kell. Az első a sikeres katonai akció. Ez október 7-én egy-két napig úgy nézett ki, hogy megvan, azóta nem. A második a PR, és kiemelik azt, ami igaz, hogy jelenleg a palesztin propaganda világszinten nagyobb hatással van, mint az izraeli propaganda, és a harmadik az ima ereje. Ebbe belefér, hogy ma bárhol lehet robbantani, de ott célszerű bármilyen terrorcselekményt végrehajtani, ahol a hatása nagy. Ezek ma a nyugat-európai nagyvárosok.

Tehát nem tanácsolná senkinek, hogy mostanában Nyugat-Európába látogasson?

– Nem, én azt mondanám, hogy kérje ki a Külügyminisztérium véleményét. Nézze meg az ajánlásokat. Tőlem rengetegen kértek ilyen tanácsot, de ezzel van egy probléma. Ha én egy üzletembernek azt mondom, hogy ne menjen el, akkor ő följelent engem, hogy miattam X-dollár veszteséget szenvedett, mert nem ment el, és nem volt terrortámadás. De ha azt mondom, hogy menjen el, és bármi történik vele, én vagyok a felelős. Tehát az én válaszom az, hogy minden ember nagykorú. Maga döntse el, hogy mit csinál, de érdemes ilyenkor figyelembe venni a külügy útmutatását arra vonatkozóan, hogy melyek azok a térségek, ahova nem célszerű utazni.

Ha mégis útra kelünk, van bármi, amire érdemes odafigyelni? Ki lehet szúrni egy tömegben egy potenciális terroristát?

– Nem. Ez teljesen lutri. Ha nem szakértő az ember, ezeket a jeleket rendkívül nehezen veszi észre. Tetszik, vagy nem, a terrorcselekményhez is egy meghatározott szakértelem kell, és egy átlagemberre nincs fölkészülve. Ezért szörnyű a terror, mert bárhol bekövetkezhet, és nem lehet rá fölkészülni.

Kapcsolódó írásaink