Külföld

Az ukrán légvédelem nem tudja lelőni a ballisztikus rakétákat minden irányból

Felszólították az ukránokat, hogy a fűtési szezonban fokozottan figyeljenek a légiriadókra

Az ukrán hadsereg nem tudja minden irányból lelőni az ellenség Iszkander és Kinzsal ballisztikus rakétáit, aminek a fő oka az eszközök hiánya – közölte csütörtökön Jurij Ihnat, az ukrán fegyveres erők légierő-parancsnokságának a szóvivője egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Az ukrán légvédelem nem tudja lelőni a ballisztikus rakétákat minden irányból
Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője
Fotó: NurPhoto via AFP/Evgen Kotenko

A jelentés szerint Ihnat az ukrán televízió non-stop háborús adásában kommentálta az oroszok mai támadását, amely során a megszállók elsősorban ballisztikus rakétákat használtak. „Ami a lelőtt célpontok számát illeti, meg kell érteni, hogy a ballisztikus rakéták azok ballisztikus rakéták, a lelövésükhöz eszközökre lenne szükségünk, amelyek sajnos nem állnak rendelkezésünkre. Olyan Patriotokra lenne szükségünk, amelyek képesek kiiktatni a Kinzsalokat és az Iszkandereket is, amit már demonstráltak Kijev térségében” – tette hozzá.

A szóvivő hozzátette: az ukrán légvédelmet nyugati fegyverekkel erősítik, de ezek még nem zárnak le minden irányt az esetleges ellenséges támadások elől. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy a fűtési szezonban fokozottan figyeljenek a légiriadókra, és tartózkodjanak az óvóhelyeken a veszély idején. „Ha egyik vagy másik irányból nem tudjuk lelőni a ballisztikus rakétákat, akkor jobb, ha elbújunk. Ukrajnában a légvédelmi felszerelések egyre nyugatibb szabványúak. A régi szovjet légvédelmi rakéták képességei csökkennek. Ezért időbe telik, amíg a partnereink több ilyen rendszert – Patriotot, IRIS–T-t és egyebeket – szállítanak” – mutatott rá Jurij Ihnat.

Kapcsolódó írásaink