Külföld

Kidobták az irodájából a demokrata párti Nancy Pelosit

Patrick McHenry ideiglenes házelnök felszólította Nancy Pelosi volt demokrata házelnököt, hogy ürítse ki az irodáját. A hétfőn menesztett Kevin McCarthy utódáról szerdán szavazhat a képviselőház, Steve Scalise veheti át a pozíciót – számolt be a Magyar Nemzet.

Kidobták az irodájából a demokrata párti Nancy Pelosit
Nancy Pelosi
Fotó: AFP/Richard A. Brooks

Felbolydult az élet az amerikai képviselőházban Kevin McCarthy republikánus házelnök keddi menesztése után. A szabályok szerint még hivatalba lépésekor McCarthynak le kellett adnia egy titkos listát, hogy szükség esetén kik követhetik őt a pozícióban. A keddi szavazás után kiderült, hogy a menesztett házelnök e lista élén közeli szövetségesét, a korábban médiatanácsadóként tevékenykedő Patrick McHenry észak-karolinai képviselőt jelölte meg, így ő vette át a teendőket az új házelnök megválasztásáig – írták.

A lap szerint a Capitoliumban a képviselőház tagjai számára igen kevés magániroda áll rendelkezésre, ezek elosztásáról a mindenkori házelnök dönt. Pelosi a pályafutása során kétszer is volt házelnök, legutóbb 2018 és 2023 januárja között, amikor még a demokraták élveztek többséget a képviselőházban.

Szintén a Fox News értesülései szerint a republikánusok képviselőházi vezetője, Steve Scalise veheti át a tekintélyes pozíciót.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Nancy Pelosi újrázik

ĀNikki Haley az amerikai szenátust az Egyesült Államok „legkiváltságosabb idősotthonának” nevezte