Külföld

Cseh államfő: A jövő évi uniós választási kampány próbára teszi az európai demokráciákat

A jövő évi uniós választási kampány próbára teszi demokráciáinkat, de remélem, hogy mindannyiunk számára lehetőséget nyújt arra, hogy bebizonyítsuk, hogy az európai demokratikus szellem valóban él – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plénuma előtt tartott beszédében.

Cseh államfő: A jövő évi uniós választási kampány próbára teszi az európai demokráciákat
Petr Pavel: Ha Ukrajna elbukik, mi is elbukunk. És ez a kudarc sokba kerülne nekünk
Fotó: Nurphoto via AFP/Artur Widak

A cseh elnök felhívta a figyelmet: tartózkodni kell a leegyszerűsítő megoldásoktól és az üres ígéretektől, mivel óriási lesz a kísértés, hogy rövid távú politikai haszonszerzés céljából manipulálják a valóságot. „Mindannyiunknak óriási felelőssége van abban, hogy a problémákat úgy fogalmazzuk meg, ahogyan vannak. Elnökválasztási kampányom bebizonyította, hogy a populizmus nem az egyetlen eszköz a választási sikerhez” – mutatott rá.

Petr Pavel szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió cinikus kísérlet arra, hogy Ukrajnát, népét és kultúráját letöröljék a térképről. „Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szuverén ország elpusztítására és a világrend aláásására törekszik, de nem győzött, és nem is fog győzni” – hangoztatta.

Felhívta a figyelmet: Európa nem hagyhatja magát becsapni azok által, akik szerint Putyin lecsillapítása érdekében a békét olyan engedmények felajánlásával kell elérni, amelyek aláássák Ukrajna szuverenitását és területi integritását. „Valójában azt kérik, hogy Ukrajna adja meg magát, mi pedig mondjunk le saját elveinkről. Ez súlyos sértés az orosz megszállás alatt szenvedőkkel szemben, akiket megfosztottak polgári jogaiktól, akiket folyamatosan bántalmaznak, és akiknek gyermekeit Oroszországba hurcolták” – hangsúlyozta.

Mint mondta, büszke arra, hogy az európai országok összefogtak, hogy támogassák Ukrajna harcát a gonosz ellen, és arra buzdította a tagállamokat, továbbra is nyújtsanak támogatást minden lehetséges eszközzel Ukrajnának. „Ha Ukrajna elbukik, mi is elbukunk. És ez a kudarc sokba kerülne nekünk” – mutatott rá.

Véleménye szerint az unióba vetett bizalmat folyamatosan megpróbálják aláásni az információk és a szavak és tettek jelentésének elferdítésére tett számos kísérlettel. Hozzátette, hogy amennyiben a jogállamiság megroppan egy országban, az beláthatatlan következményekkel járhat egész Európa számára. „Sokféle témában nem érthetünk egyet, de nem szabad hazugságokra vagy hamis érvekre alapoznunk állításainkat. Az európai választások közeledtével az algoritmusok és a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott és terjesztett információk térnyerésének lehetünk tanúi. Ez egy valós fenyegetés, amelyre mindannyiunknak fel kell készülnünk” – figyelmeztetett.

A cseh államfő az uniós tagországok közötti rivalizálás elfojtására szólított fel, még szorosabb együttműködésre ösztönzött a közös európai értékek megőrzése érdekében. „Ezek az értékek nem korlátozódnak egyetlen országra vagy kontinensre sem. A demokratikus országok világméretű szövetsége erősebbé és ellenállóbbá tehet bennünket az olyan, kiemelkedő fenyegetésekkel szemben, mint az éghajlatváltozás vagy a dezinformáció térnyerése” – jelentette ki.

Az uniós bővítéssel kapcsolatban az mondta, hogy a folyamat nem fejeződhet be a szükséges reformok nélkül, a csatlakozásra pedig úgy kell tekinteni, mint az európai eszme újraformálásának lehetőségére.

Kapcsolódó írásaink