Külföld

McCarthy: Az amerikai határvédelem fontosabb, mint Ukrajna támogatása

Joe Biden amerikai elnök előző nap írta alá a kongresszus által elfogadott törvényt, amely 45 napig biztosítja a kormány finanszírozásának folytatását

Az amerikai érdekek fontosabbak, mint további segélyek nyújtása Ukrajnának – jelentette ki Kevin McCarthy képviselőházi elnök a CBS televíziónak adott interjújában.

McCarthy: Az amerikai határvédelem fontosabb, mint Ukrajna támogatása
Kevin McCarthy
Fotó: AFP/Mandel NGAN

Az én prioritásom Amerika és a határaink. Támogatom, hogy Ukrajna megkapja a szükséges fegyvereket. De mindenekelőtt támogatom a határ megerősítését – mondta.

McCarthy hangsúlyozta, hogy a Fehér Háznak most több mint hárommilliárd dollárja van Kijev támogatására. Ha problémák merülnek fel a pénzek elosztásával kapcsolatban, a képviselőház republikánusai készek megvitatni a lehetséges megoldásokat – tette hozzá.

Joe Biden amerikai elnök előző nap írta alá a kongresszus által elfogadott törvényt, amely 45 napig – november 17-ig – biztosítja a kormány finanszírozásának folytatását. Ugyanakkor a dokumentum szerzői kizárták az Ukrajnának szánt pénzeszközök kiutalását.

Az amerikai elnök korábban azt mondta, hogy Washington „semmilyen körülmények között” nem engedheti meg magának, hogy leállítsa Kijev támogatását.

A törvény aláírásával megszűnt a kormányzat „leállásának” veszélye az Egyesült Államokban, amely egyébként már október 1-jén bekövetkezett volna.

A „shutdown”, vagyis a szövetségi kormányzat működésének felfüggesztése október 1-jén jöhetett volna, ha a kongresszus addig nem állapodik meg az új költségvetésről. Ezt az amerikai kormányzat és a törvényhozók közötti nézeteltérések akadályozták meg mind a finanszírozási szintek, mind a tételek tekintetében. A Fehér Ház azzal vádolta a republikánusokat, hogy nem hajlandók együttműködni, miközben a szenátusban a republikánus kisebbség, a képviselőházban pedig a többség nem ért egyet a hatóságok intézkedéseivel, többek között a határválság megoldása terén.

Egy másik akadály az Ukrajnának nyújtandó segélyekre szánt pénzeszközöknek a költségvetésben történő szerepeltetése. Így több képviselő megígérte, hogy a dokumentum elfogadása ellen fog szavazni, amennyiben az a kijevi rezsimnek szánt juttatásokat is tartalmaz.

Kapcsolódó írásaink