Külföld

Az ukrán ellentámadás ellenére Oroszország több területet birtokol, mint egy évvel ezelőtt

Oroszország az év elejéhez képest csaknem 520 négyzetkilométerrel nagyobb területet ellenőriz

Ki nyer teret Ukrajnában? Tulajdonképpen idén sem az oroszok, sem az ukránok nem nyertek területet a háborús országban. Az ukránok kényszerhelyzetbe kerültek, ugyanis az ellentámadást igencsak megnehezíti az, hogy az oroszok befészkelték magukat a már megszállt területekre, ha pedig nem támadnak, azzal megint csak Moszkvának kedveznek – írja a Hirado.

Az ukrán ellentámadás ellenére Oroszország több területet birtokol, mint egy évvel ezelőtt
Ukrajna támad
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Augusztusban kevesebb terület cserélt gazdát, mint a háború bármely más hónapjában – derül ki a The New York Times elemzéséből, amely az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) adataira hivatkozik. Míg Ukrajna délen kisebb területet foglalt vissza, Oroszország összességében valamivel több területet foglalt el, főként északkeleten.

Mindkét fél olyan pozíciókért harcol, amelyek Kelet-Ukrajna egyes részein hónapok, sőt évek óta nagyrészt megerősödve maradtak. A háború korábbi szakaszában elesett, tapasztalt katonákat és parancsnokokat újoncok váltották fel, akik gyakran nem rendelkeznek megfelelő kiképzéssel – írják.

Ha mindkét fél területnyereségét összeadjuk, Oroszország az év elejéhez képest csaknem 520 négyzetkilométerrel nagyobb területet ellenőriz Ukrajnában – véli a lap.

Marina Miron, a londoni King’s College felsőoktatási intézet hadtudományi kutatója szerint az orosz hadsereg a gyors térnyerés helyett inkább a már ellenőrzött területek megtartására koncentrál. „Nem veszít semmit azzal, hogy nem mozdul előre” – mondta.

Kapcsolódó írásaink