Külföld

Több mint 10 ezer ukrán katona adta meg magát az orosz erőknek az elmúlt hetekben

„A foglyokat jól táplálják, és minden szükséges orvosi ellátást megkapnak"

Nagyszámú ukrán katona adta meg magát az orosz hadseregnek az elmúlt hetekben egy speciális, a fegyverletételre hajlandó harcosok számára kifejlesztett rádiófrekvenciát használva – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség alapján az oroszhirek.hu.

Több mint 10 ezer ukrán katona adta meg magát az orosz erőknek az elmúlt hetekben
Képünk illusztráció
Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A 149,200-as „Volga” hívójelű frekvenciát az orosz hadsereg a nyár folyamán hozta létre. Eddig több mint 10 ezer ukrán katona használta, akiket később orosz őrizetbe vettek – közölte egy, a helyzetet ismerő, a hírügynökség által idézett forrás. Az illető hozzátette, hogy a rádiófrekvencia a teljes frontvonal mentén aktív.

„Több mint 10 0000 ukrán katona választotta az életet, és a 149,200-as Volga frekvenciát használta, hogy megadja magát. A foglyokat jól táplálják, és minden szükséges orvosi ellátást megkapnak” – közölte a forrás.

Úgy tűnik, hogy a folyamat az utóbbi időben felgyorsult, mivel az ukrán katonák nem egyenként, hanem csoportosan adták meg magukat, különösen Rabotine környékén, a hírügynökség forrása szerint. A zaporizzsjai területen fekvő falu az elmúlt hetekben az orosz és ukrán erők közötti heves harcok színhelyévé vált.

Rabotine továbbra is a konfliktus egyik fő helyszíne, a területet a június elején indított, régóta beharangozott ukrán ellentámadás során többször is támadásoknak vetették alá. Az offenzíva mindeddig nem hozott kézzelfogható eredményeket, miközben a jelentések szerint az ukrán erők súlyos személyi és felszerelésbeli veszteségeket szenvedtek el.

Moszkva legfrissebb becslései szerint Kijev csak ebben a hónapban több mint 17 ezer katonát veszített. Az ellentámadás kezdete óta elesett ukrán katonák száma meghaladta a 83 ezret, és az orosz hadsereg szerint több mint 10 ezer nehéz haditechnikai eszköz is megsemmisült.

Kapcsolódó írásaink