Külföld

Hegyi-Karabah – Az azeri elnök a karabahiak jogainak garantálását ígéri

Recep Tayyip Erdogan török elnök reményét fejezte ki, hogy Örményország elfogadja a békejobbot

A Hegyi-Karabahban élők jogainak garantálását ígérte hétfőn Naxcivanban (Nahicseván) Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök.

Hegyi-Karabah – Az azeri elnök a karabahiak jogainak garantálását ígéri
Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a közös sajtótájékoztatón
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Kamaci

Erdogan üdvözölte Azerbajdzsán hegyi-karabahi „győzelmét”, amely szerinte a regionális biztonság záloga.

„Ez a büszkeség pillanata Törökország számára, hogy láthatja: Azerbajdzsán rövid idő alatt sikerrel és a polgári személyek védelme érdekében hajtotta végre a terrorellenes műveleteket” – hangsúlyozta a török elnök.

„Ezzel a győzelemmel új lehetőségek nyílnak a térség helyzetének átfogó rendezéséhez” – tette hozzá.

„Valamennyi ott élő ember – bármilyen etnikumhoz tartozzék is – Azerbajdzsán állampolgára, jogaikat az azeri állam szavatolja”– hangsúlyozta Ilham Aliyev.

„Reméljük, hogy Örményország elfogadja a békejobbot” – mondta Erdogan.

A török elnök egynapos látogatáson tartózkodott hétfőn az Örményország és Irán között fekvő, Törökországgal határos azerbajdzsáni exklávéban, Naxcivan (Nahicseván) autonóm területen.

A látogatás során Aliyev utalt arra a tervre, amellyel szárazföldi folyosót akarnak kialakítani a két ország között a dél-örményországi Szjunik tartományon keresztül. Jereván ellenzi a tervet.

Aliyev 2021-ben már kilátásba helyezte egy ilyen folyosó létrehozását folytatólagos szárazföldi híddal, amely azonban elzárná Örményországot Iránnal közös határának egy szakaszától.

A látogatás alatt tovább folytatódott a hegyi-karabahiak menekülése Örményországba. Az örmény kormány adatai szerint hétfő délutánig 6650 „erővel menekülésre késztetett” ember hagyta el a beékelődést. Az örményországi Gorisz városban a városi színház helyiségeiben létesítettek befogadóközpontot a menekültek számára.

Kapcsolódó írásaink