Külföld

Washington Post: Ukrajna jelentős veszteségeket szenvedett a déli fronton

Kijev csekély méretű területet tudott csak szerezni

Kijev jelentős számú, nyugatról szállított páncélozott járművet vesztett el a front déli szakaszán a jól megerősített orosz védelem áttörésére tett kísérletek során – jelentette szombaton a Washington Post, egy helyszínen tartózkodó katonatisztre hivatkozva – írja az Oroszhírek.

Washington Post: Ukrajna jelentős veszteségeket szenvedett a déli fronton
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency

A lapnak adott interjúban egy meg nem nevezett ukrán légvédelmi egység parancsnoka azt állította, hogy Kijev csekély méretű területet szerzett a zaporizzsjei területen Robotine és Verbovoje települések közelében, amelyek az elmúlt hetekben heves harcok színhelyei voltak, bár elismerte, hogy az előrenyomulás nagyon „szerény” mértékű.

Hozzátette, hogy az előrehaladásnak nagy ára volt katonai járművekben, köztük német Marder és amerikai Stryker gyalogsági harcjárművekben.

„Sok felszerelés veszett oda” – mondta, anélkül, hogy pontos számokat közölt volna.

A parancsnok arra is rámutatott, hogy az ukrán csapatok komoly védelembe ütköztek útjuk során. „Csak meg kell érteni, hogy ott a páncéltörő aknák és az ellenséges erők telítettsége, az egyszerűen kolosszális” – mondta.

Szombaton az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a moszkvai erők az elmúlt héten összesen nyolc támadást vertek vissza három ukrán dandár által a Robotine és Verbovoje melletti állásaik ellen. Azt is közölték, hogy csak ezen a területen Kijev több mint 515 katonát, 24 páncélozott és 19 egyéb járművet, valamint 35 tüzérségi eszközt veszített.

Az Ukrajna által elszenvedett veszteségekről szóló jelentések ellenére a június eleje óta tartó nagyszabású ellentámadásának nem sikerült jelentős eredményt elérnie. A hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy az ukrán veszteségek összességében több mint 71 ezer katonára, 543 harckocsira és közel 18 ezer páncélozott járműre tehető.

Ukrán tisztviselők is elismerték, hogy a hadseregük hatalmas veszteségeket szenved, és a nyugati fegyverszállítmányok késedelmét, a kiterjedt orosz aknamezőket és a légierő hiányát okolták az erőtlen haladásért.

Ennek fényében a New York Times pénteken arról számolt be, hogy egyes washingtoni tisztviselők – Kijev fő katonai támogatója – úgy vélik, hogy Ukrajna ellentámadása „valószínűleg elmaradna stratégiai céljaitól”, beleértve azt is, hogy elvágja Oroszország szárazföldi hídját a Krímhez. A lap jelentésében szereplő tisztviselők azt is felvetették, hogy „néhány héten belül az ukrán hadseregnek időre lesz szüksége ahhoz, hogy újjáépítse a felszereléskészletét és pihentesse a nyári harcok által kimerült erőket”.

Kapcsolódó írásaink