Külföld

Forbes: Az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Kijev nem tudja pótolni a megsemmisült harckocsikat

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv–122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára – jelentette a Forbes magazin cikke alapján az oroszhirek.hu.

Forbes: Az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is
Strv–122
Fotó: TT News Agency via AFP/Johan Nilsson

Az ukrán 21. gépesített hadosztály hirtelen elvesztette legjobb svéd harckocsijainak egyötödét – írta a kiadvány.

A svéd felszerelésre mért csapást az Orosz Fegyveres Erők hajtotta végre drónok segítségével.

A lap megjegyzi, hogy az ukrán erők nem tudja pótolni a megsemmisült harckocsikat, ezért döntöttek a javításuk mellett. Az ukrán hadseregnek azonban nehézségei vannak a pótalkatrészek beszerzésével, emiatt a páncélozott járműveket Lengyelországba küldhetik javításra.

Előző nap arról számoltak be, hogy orosz felderítők megsemmisítettek egy Ukrajnának átadott Leopard harckocsit német legénységgel együtt. Megjegyezték, hogy a páncélozott járművet egy páncéltörő irányított rakétával lőtték ki.

Ezt megelőzően, szeptember 22-én a dán TV2 tévécsatorna arról számolt be, hogy a Dánia által Kijevnek átadott 20 Leopard–1A5 harckocsi közül 12-ben meghibásodások vannak.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter megerősítette ezt a tényt, és hozzátette, hogy a jelenleg Lengyelországban lévő tíz járműből kettőnek súlyos hibái vannak.

Folytatódik a Donbasz védelmét szolgáló különleges hadművelet, amelynek megkezdését Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly február 24-én jelentette be.

Kapcsolódó írásaink