Külföld

Zelenszkijék megzakkantak: a lengyelek után betámadtak egy másik nagy szövetségest is

Ukrajna az elmúlt időszakban már nem éri be bármilyen katonai segítséggel, Franciaországnak például azt üzenték, hogy ne küldjenek Mirage típusú vadászgépeket, mert szerintük azok hatástalanok a fronton, olvasható az origo.hu-n megjelent cikkben.

Zelenszkijék megzakkantak: a lengyelek után betámadtak egy másik nagy szövetségest is
Volodimir Zelenszkij: A fekete-tengeri kikötők biztonsága kulcsfontosságú
Fotó: AFP/Pool/Clodagh Kilcoyne

Volodimir Zelenszkij hosszú hónapokig követelte nyugati szövetségeseitől, hogy szállítsanak vadászgépeket Ukrajna számára. Most azonban az ukrán elnök már válogat a felkínálások között. Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője nemrég felszólította Franciaországot, hogy ne küldjenek Mirage típusú vadászgépeket, mert azok – véleménye szerint – haszontalanok.

Minden segítség fontos számunkra, de nem Mirage 2000-ek formájában – jelentette ki Ignat.

Az ukrán légierők szóvivője ezt követően becsmérelni kezdte a francia gyártmányú repülőgépet, haszontalannak nevezte azt, valamint kijelentette, hogy ennél sokkal jobb vadászgépek is rendelkezésre állnak Európában.

Hasonlóan vélekedett egyébként az amerikai A–10-es harci gépekről is, amelyeket szerinte az oroszok egyszerűen el fognak pusztítani a fronton. Hozzátette, hogy az ilyen vadászgépekkel csak az ukránok idejét vesztegetik és a pilóták energiáját pocsékolják el.

Mindez egészen megdöbbentő annak a fényében, hogy

Ukrajna háborúban áll, minden segítséget meg kellene becsülniük, ennek ellenére válogatnak a felkínált lehetőségek közül, mintha éppen a hétvégi bevásárlást folytatnák.

Az pedig, hogy a más országok által gyártott termékeket szidalmazzák, szintén hallatlan a jelenlegi helyzetben.

Korábban számtalanszor megmutatkozott, hogy a kijevi rezsim a hálának a legcsekélyebb formáját sem mutatja. Amint megkapják, amit akarnak, tovább folytatják a gusztustalan követelőzést, és sorra szidalmazzák legfontosabb szövetségeseiket.

Kapcsolódó írásaink